29. september je mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki nas opozarja na eno največjih okoljskih in družbenih izzivov današnjega časa in spodbuja, da skupaj razmislimo, kako lahko vsakdo prispeva k zmanjšanju odpadne hrane in k bolj trajnostnemu ravnanju z viri.
Vsak dan v gospodinjstvih in večjih obratih (kuhinjah) nastane ogromna količina bioloških odpadkov. Preveč hrane pristane v smeteh, kar povzroča neprijetne vonjave, obremenjuje okolje in pomeni izgubo dragocenih naravnih virov. A obstajajo enostavne in praktične rešitve, ki odpadke spremenijo v koristen kompost. O rešitvah za gospodinjstvo in večje obrate smo povprašali podjetje Zelene tehnologije, katere se ukvarjajo z razvojem in uvajanjem trajnostnih rešitev za zmanjševanje odpadkov ter učinkovitejšo rabo virov.
Kompostiranje v gospodinjstvu
Hišni kompostniki omogočajo, da kuhinjski ostanki postanejo kakovosten kompost, ki se vrne v naravni krog kot hranilo za vrtove, balkone ali sobne rastline. Tak pristop zmanjšuje količino odpadkov, preprečuje neprijetne vonjave in spodbuja trajnostno ravnanje z viri.
Primer dobre prakse je Reencle, električni hišni kompostnik, kateri v 24 urah omogoča enostavno in higienično predelavo kuhinjskih ostankov. Spletna platforma The Spruce ga je v pregledu kompostnikov uvrstila kot »Best Indoor Composter« (najboljši hišni kompostnik za notranjo uporabo).
Rešitve za večje kuhinje
Gostinski obrati, menze in večje kuhinje se soočajo z bistveno večjimi količinami bioloških odpadkov. Napredni sistemi omogočajo učinkovito predelavo, zmanjšujejo stroške odvoza in hkrati prispevajo k varovanju okolja.
Eden od primerov je dehidrator Ecovim, inovativna tehnologija, ki zmanjša prostornino ostankov hrane do 93 %. Končni rezultat procesa je organski substrat, bogat s hranili – brez uporabe mikroorganizmov ali drugih dodatkov. Ecovim dehidratorji delujejo na principu dehidracije in omogočajo predelavo vseh vrst ostankov hrane, primerne so za hotele, restavracije, menze, kampe, reciklažne centre, bolnišnice, domove za starejše, vrtce, šole in tudi družinske kmetije.
Koristi za okolje
Predelava bioloških odpadkov pomembno prispeva k:
- zmanjšanju količine odpadkov na odlagališčih,
- znižanju emisij toplogrednih plinov,
- razvoju krožnega gospodarstva, kjer odpadki postanejo vir,
- ozaveščanju o trajnostnem ravnanju z viri.
Trajnostno ravnanje z biološkimi odpadki je preprost, a učinkovit korak, ki ima velik vpliv na okolje. S kompostiranjem lahko vsak posameznik in podjetje prispeva k čistejšemu, bolj odgovornemu in trajnostnemu svetu. Namesto da hrano razumemo kot odpadek, jo lahko spremenimo v priložnost – za naravo, vrtove in prihodnost.