Hidroelektrarne so elektrarne, ki izrabljajo moč vodnega padca za pridobivanje električne energije; lahko so umeščene neposredno v rečni strugi ali pa v umetnem kanalu, ki dovaja vodo iz rečne struge. Razpoložljiva moč elektrarne in posledično proizvodnja je odvisna od vodnega padca in pretoka reke. Ta je v rekah odvisen od naravnega dotoka. Kjer to dopušča oblika terena in naravovarstvene zahteve, lahko povečamo regulacijsko sposobnost elektrarne tako, da je njena moč manj odvisna od trenutnega dotoka – pred elektrarno ustvarimo akumulacijsko jezero, v katerem se v času manjše potrošnje električne energije oziroma večjega naravnega dotoka zbira voda, ki jo lahko koristno uporabimo za proizvodnjo električne energije v času večje porabe oziroma manjših naravnih dotokov reke.

V Sloveniji stoji 17 velikih hidroelektrarn na Dravi, Savi in Soči. Večinoma so to t. i. pretočno-akumulacijske elektrarne. Poleg tega imamo na številnih pritokih večjih vodotokov tudi več deset malih hidroelektrarn. Skupna moč vseh hidroelektrarn znaša več kot 900 MW (mHE+HE), letno pa proizvedejo povprečno 3.500 GWh električne energije. To zadošča za oskrbo 781.000 gospodinjstev.

Poseben primer hidroelektrarn so črpalne hidroelektrarne. Zaenkrat je edina taka v Sloveniji črpalna hidroelektrarna na reki Soči. ČHE Avče se uporablja za shranjevanje električne energije, saj deluje v dveh režimih: kadar je višek elektrike, elektrarna deluje v režimu črpanja – črpa vodo iz nižjega rezervoarja v višjega in pri tem porablja energijo. Kadar je potrebno proizvajati električno energijo, pa je ravno obratno: voda teče iz višjega rezervoarja v nižjega in pri tem generira elektriko. Drugo črpalno hidroelektrarno v skupini HSE – ČHE Kozjak – že načrtujejo Dravske elektrarne Maribor (DEM), poleg te pa tudi več malih hidroelektrarn na pritokih reke Drave.

V HSE poudarjajo, da če želimo kot država slediti zavezam zelenega prehoda ter hkrati vsem prebivalcem in gospodarstvu zagotoviti energetsko samozadostnost, je postavitev novih objektov za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov nujna. Hidroenergetski objekti danes niso več zgolj proizvajalci električne energije; so večnamenski objekti, ki omogočajo zadrževanje visokih voda, zagotavljanje vode za namakanje in ohranjanje ekološkega potenciala, razvoj turističnih in športnih dejavnosti ter mnoge druge prednosti in priložnosti,« pravijo v HSE. Več: https://www.hse.si/sl/svetovni-dan-hidroenergije/

Vir: Energetska zbornica Slovenije