Skupno raziskovalno središče Komisije (JRC) je objavilo novo spletno orodje Observatorij za gozdove, ki zajema podatke o krčenju in degradaciji gozdov po vsem svetu. Observatorij prikazuje zemljevide in nabore podatkov o spremembah svetovne gozdne površine in z njimi povezanih dejavnikov, kot so krčenje gozdov, selektivna sečnja, gozdni požari, ekstremni dogodki, defoliacija žuželk ter pregled porazdelitve drevesnih vrst. Vsebuje tudi podatke o količinah različnih vrst proizvodov, katerih proizvodnja vpliva na stanje gozdov,  in uporabljenih gozdnih površinah v vsaki državi proizvajalki ter statistične podatke o trgovinskih tokovih.

Observatorij bo na podlagi obstoječih orodij za spremljanje, vključno s satelitskimi podatki programa Copernicus, javnim organom, potrošnikom in podjetjem olajšal dostop do informacij o dobavni verigi blaga, kot so soja, govedina, palmovo olje, les, kakav, kava in guma, ter nekateri iz njih pridobljenih proizvodov, kot so usnje, čokolada, pnevmatike ali pohištvo.

S tem bo podprl nova pravila EU, s katerimi zagotavljamo, da proizvodi na trgu EU ne prispevajo h krčenju ali degradaciji gozdov po vsem svetu.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_23_6445

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji