Podjetja so na gospodarsko ministrstvo prijavila za 380,85 milijona evrov škode zaradi avgustovskih poplav. Ministrstvo je izplačalo 31,77 milijona evrov predplačil povračila škode. Največ je prejelo podjetje KLS Ljubno, in sicer skoraj 10 milijonov evrov. Podjetja, ki so do 1. septembra na ministrstvo oddala oceno škode na zalogah, opremi in izpadu prihodka ter pri tem zahtevala predplačilo, so dobila predplačila v višini deset odstotkov ocenjene škode. Skupaj je tako 708 podjetij prejelo 31,77 milijona evrov.

Največ desetodstotnega predplačila je prejel avtomobilski dobavitelj KLS Ljubno, kjer škodo ocenjujejo na sto milijonov evrov, in sicer 9,8 milijona evrov. Mežiški Tab je prejel dobre tri milijone, podjetja v okviru skupine Bisol 2,3 milijona in Cablex-M milijon evrov. Na seznamu prejemnikov predplačil pa, denimo, ni prav tako močno uničenega nazarskega proizvajalca hišnih aparatov BSH.

Do 20. septembra se je iztekel rok, do katerega so lahko oddali oceno škode tudi tisti upravičenci iz gospodarstva, ki za predplačilo niso zaprosili. Oceno škode je prijavilo skupno 1173 podjetij v skupni višini 380,85 milijona evrov, kamor so vključeni tudi prejemniki predplačil. Največ škode so upravičenci prijavili na strojih in opremi, in sicer na 168,25 milijona evrov, sledi škoda na zalogah v višini 90,77 milijona evrov ter za 121,83 milijona evrov škode zaradi izpada prihodka.

Vir: Delo