Evropska komisija je 11. marca objavila načrt za prehod za zeleni, digitalni in odporen prehod za agroživilski industrijski ekosistem EU, ki se osredotoča na živilskopredelovalno industrijo. Pri pripravi načrta so poleg Komisije in držav članic sodelovali deležniki, kot so industrijska združenja in nevladne organizacije. Načrt za prehod poudarja, da so za konkurenčnost in odpornost prehranskega sistema potrebni pravični donosi za vse akterje v vrednostni verigi, pametne naložbe v trajnostnost za omejitev inflacije hrane, podpora mednarodni privlačnosti izvoza agroživilskih proizvodov EU in izvajanje krožnih poslovnih modelov. Načrt spodbuja deležnike iz industrije, naj sprejmejo kodeks ravnanja EU o odgovornih poslovnih in tržnih praksah v živilskem sektorju, hkrati pa predlaga ukrepe, ki omogočajo doseganje trajnostnih ciljev kodeksa. Predlaga tudi okrepitev sodelovanja med različnimi organizacijami za podporo podjetjem ter povečanje ozaveščenosti o možnostih financiranja raziskav in inovacij, zlasti v zvezi s trajnostnimi inovacijami.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji