Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v Akcijskem načrtu za zmanjševanje energetske revščine določilo cilje, ukrepe in sredstva za zmanjševanje energetske revščine v Sloveniji. Za ta namen bodo v prihodnjih treh letih namenili skoraj 34 milijonov evrov. Prvi večji ukrep letos je nov javni poziv Eko sklada za subvencioniranje naložb energetsko revnih gospodinjstev v višini 5 milijonov evrov. Druga pomembna novost pa je prenos subvencioniranja projektov samooskrbnih sončnih elektrarn z Eko sklada na Borzen.

Akcijski načrt za zmanjšanje energetske revščine bo šel v vladno obravnavo prihodnji teden. V njem so opredeljeni trije krovni cilji do leta 2030, ki so usklajeni s predlogom posodobitve NEPN. Krovni cilj je zmanjšanje deleža energetsko revnih gospodinjstev med 3,8 % in 4,6 %. Drugi cilj je izvedba naložb na področju učinkovite rabe energije (URE) in rabe obnovljivih virov (OVE) v najmanj 8.000 energetsko revnih gospodinjstvih. Tretji cilj predvideva ciljni kumulativni prihranek energije v energetsko revnih gospodinjstvih v obdobju 2021–2030 v višini 573 GWh. Ukrepi v predlogu akcijskega načrta so zastavljeni dolgoročno, s poudarkom na njihovi kratkoročni izvedbi v obdobju 2024–2026. Do konca leta 2026 načrtujejo izvedbo naložb na področju učinkovite rabe energije (URE) in rabe obnovljivih virov (OVE) pri energetsko revnih gospodinjstvih, naložb za vgradnjo novih kurilnih naprav na lesno biomaso, naložb v skupne ukrepe pri energetski prenovi večstanovanjskih stavb in naložb za vključevanje energetsko revnih v energetske skupnosti.

Za izvajanje ukrepov iz akcijskega načrta v obdobju 2024–2026 je zagotovljenih 33,8 milijona evrov, od tega 27,0 milijona evrov za investicijske ukrepe URE in rabe OVE, 5 milijonov evrov za vključevanje energetsko revnih v energetske skupnosti in 1,8 milijona evrov za delovanje projektne pisarne z regionalnimi svetovalnimi točkami ter neformalno mrežo za informiranje in ozaveščanje.

Vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo