Ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo in trajnostnega odnosa do okolja ministrstvo za okolje, podnebje in energijo začenja trimesečno kampanjo o pomenu obnovljivih virov energije kot naravni danosti Slovenije. Cilj je obnovljive vire približati ljudem in izpostaviti njihovo vlogo pri razogljičenju energetike.
Komunikacijska kampanja pod sloganom “Moč vetra, sonca, vode in lesa. Za vse nas. Izberimo obnovljive vire energije” želi omenjene štiri vire pridobivanja energije približati ljudem in izpostaviti pomen čiste energije. Slovenija želi v prihodnjih letih nadoknaditi zaostanek, ki si ga je na področju zelenega prehoda nabrala v zadnjih desetletjih. Do zdaj je bila država namreč dobra pri pisanju strategij, slabša pa pri njihovem izvajanju v praksi, je priznal.
Cilj je usmeriti vse napore v to, da do leta 2030 dosežemo cilje na področju deleža obnovljivih virov v bruto končni rabi energije. Za 2020 je bil ta cilj pri 25 odstotkih, a ga je Slovenija dosegala le z uporabo statističnega prenosa obnovljive energije iz druge članice EU, dve leti iz Češke in za 2022 iz Hrvaške. Po trenutnem nacionalnem in energetskem načrtu je cilj za 2030 določen pri 27 odstotkih, a se bo glede na nedavno zaostritev evropske zakonodaje dvignil in bo določen nekje med 27 in 35 odstotki.

Simbol komunikacijske kampanje bo sicer velika pisana vetrnica, ki jo od ponedeljka gostijo na Srednji gradbeni, geodetski, okoljevarstveni šoli in strokovni gimnaziji (SGGOŠ) Ljubljana. » S svojim vrtenjem nas bo opominjala, da za električno energijo ni potrebnih ogromnih količin premoga in drugih ogljičnih energentov, zadosti je le ujeta neskončna energija potujočega zraka – vetra,« je dejal ravnatelj SGGOŠ Gvido Jager.

Vir: STA