Povečanje energetske učinkovitosti je najbolj zaželen ukrep izboljšave doma po mnenju 86 % potrošnikov, ki so sodelovali v novi raziskavi podjetja Schneider Electric. Tudi druge izboljšave, povezane z rabo energije, so visoko na tej lestvici: energetska varnost je na drugem mestu (83 %), tesno ji sledita tudi hlajenje (79 %) in energetska neodvisnost (78 %).

Po rezultatih letošnje raziskave je vpliv nedavne svetovne energetske krize na cene spodbudil spremembo vedenja in večje varčevanje z energijo v gospodinjstvih. V zimskem obdobju med letoma 2022 in 2023 je 75 % anketirancev zmanjšalo porabo električne energije, od tega 72 % zaradi znižanja zneska na računu za energijo, tretjina pa zaradi zmanjšanja izpustov ogljika.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo več kot 9.000 potrošnikov v Avstraliji, Franciji, Nemčiji, Španiji, na Švedskem, v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike, so preverili tudi, kako so potrošniki v zadnjih 12 mesecih zmanjšali porabo energije. 45 % vprašanih je to storilo s prehodom na žarnice LED, 24 % jih je pričelo meriti porabo energije, 16 % pa jih je namestilo pametni termostat.

Vir: Schneider Electric