Da bi dosegli nedavno dogovorjeni cilj EU (vsaj 42,5 % energije iz obnovljivih virov do leta 2030, z ambicijo doseči 45 %) glede energije iz obnovljivih virov, bo treba nameščeno zmogljivost vetrnih elektrarn občutno povečati, in sicer z 204 GW leta 2022 na pričakovanih več kot 500 GW leta 2030. Čeprav je sektor vetrne energije zgodovinska zgodba o uspehu EU, njegovo prihodnjo rast ovira edinstvena kombinacija izzivov, med drugim nezadostno in negotovo povpraševanje, počasno in zapleteno izdajanje dovoljenj, pomanjkanje dostopa do surovin, visoka inflacija in cene primarnih proizvodov, nespodbudna zasnova nacionalnih razpisov, povečan pritisk s strani mednarodnih konkurentov in tveganja glede razpoložljivosti usposobljene delovne sile.

Vse to zahteva takojšnje ukrepanje. Zato je v skladu z napovedjo predsednice Komisije Ursule von der Leyen Komisija predstavila evropski akcijski načrt za okrepitev evropske industrije vetrne energije, s katerim želi zagotoviti, da bo energetski prehod potekal z roko v roki z industrijsko konkurenčnostjo in da bo vetrna energija še naprej evropska zgodba o uspehu.

Akcijski načrt bo pomagal ohranjati zdravo in konkurenčno dobavno verigo vetrne energije z jasnim in varnim naborom projektov, ki bo pritegnila potrebno financiranje in na svetovni ravni konkurirala pod enakimi konkurenčnimi pogoji.  Spremlja ga sporočilo o uresničevanju ambicije EU na področju energije na morju, vključno z vetrno energijo, ki temelji na strategiji EU za energijo na morju, sprejeti pred tremi leti.

Akcijski načrt določa takojšnje ukrepe, ki jih morajo skupaj sprejeti Komisija, države članice in industrija; pri tem gradi na obstoječih politikah in zakonodaji ter se osredotoča na šest glavnih področij. Pospešitev uvajanja z večjo predvidljivostjo in hitrejšim izdajanjem dovoljenj: leta 2022 je bilo dodanih rekordnih 16 GW vetrnih elektrarn, kar je 47-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2021. Vendar je to precej pod 37 GW na leto, kolikor je potrebno za dosego cilja EU za energijo iz obnovljivih virov za leto 2030.

Evropski akcijski načrt za okrepitev industrije vetrne energije

Vir: Energetska zbornica Slovenije