Elan na svoji poti trajnostnega razvoja stopa naprej z razširitvijo svoje elektrarne s sončnimi paneli ter namestitvijo nove kurilne naprave na lesno biomaso na biomaso.

Leta 2022 je Elan namestil 2.500 sončnih panelov, s čimer je ustvaril lastno sončno elektrarno in zmanjšal odvisnost od kupljene električne energije. Sedaj so sončno elektrarno razširili z namestitvijo dodatnih 4.500 sončnih panelov, kar dodatno povečuje samooskrbo z električno energijo s pomočjo narave. Skupna površina strehe, pokrita s sončnimi paneli, zdaj znaša 15.000 m2 z nazivno močjo 2810 kW – 2,8 MWp in letnimi prihranki energije v višini 2884 MWh, kar skupaj z namestitvijo prve faze pokrije že 32 % potreb po električni energiji podjetja Elan.

V Elanu 100 % električne energije v Begunjah izvira iz obnovljivih virov, kupljeni del se vztrajno niža s širitvijo sončne elektrarne in vedno večje samooskrbe. Nova investicija v kotlovnico na biomaso je del trajnostne strategije podjetja, saj bo zagotavljala kar
30 % potreb po vsem ogrevanju in prispeva k cilju zmanjšanja emisij. Biomasa je obnovljiv organski material, pridobljen iz rastlinskih snovi, ki vsebuje shranjeno energijo sonca in se uporablja kot gorivo za ogrevanje tehnoloških voda in ogrevanje prostorov tovarne v Begunjah. Predstavlja trajnostno alternativo fosilnim gorivom, saj je pridobljena iz obnovljivih virov, proizvaja manj emisij in zmanjšuje odlaganje odpadkov. V Elanu se kotel polni z lesnimi sekanci in lesnim prahom, ostankom proizvodnega procesa.

 Vir: Elan d.o.o.