Evropska komisija je uradno ustanovila Skupno podjetje za čipe, ki bo okrepilo evropski polprevodniški ekosistem in utrdilo vodilni položaj Evrope na področju tehnologije. Premostilo bo vrzel med raziskavami, inovacijami in proizvodnjo ter tako olajšalo komercializacijo inovativnih zamisli.

Skupno podjetje bo med drugim uvedlo pilotne linije, za katere je Komisija včeraj objavila prvi razpis za dodelitev sredstev EU v višini 1,67 milijarde evrov. Pričakuje se, da se bodo k temu znesku dodala še sredstva držav članic v enaki višini, s čimer bo razpoložljivi znesek dosegel 3,3 milijarde evrov, obenem pa se bodo k temu prištela še dodatna zasebna sredstva.

Skupno podjetje za čipe je glavni izvajalec pobude Čipi za Evropo, upravljalo pa bo s proračunom, ki naj bi znašal skoraj 11 milijard evrov do leta 2030.

»Ne moremo doseči ciljev digitalnega desetletja brez temeljnih tehnologij, na katerih temelji naša digitalna družba. Naš prehod na bolj digitalno prihodnost je odvisen od našega dostopa do polprevodnikov in upravljanja z njimi,« je poudarila podpredsednica za vrednote in preglednost Věra Jourová. Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_23_6167

 Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji