Evropska komisija je odobrila 171 novih projektov v okviru programa LIFE za okolje in podnebne ukrepe v vrednosti več kot 396 milijonov evrov. Program bo zaradi zahtev po sofinanciranju mobiliziral naložbe v skupni višini več kot 722 milijonov evrov, kar je 28,5-odstotno povečanje v primerjavi z lanskim letom. Med projekti, ki bodo prejeli podporo EU, so tudi štirje projekti, v katere je vključena Slovenija.

Projekti, ki prihajajo iz skoraj vseh držav EU in Islandije, bodo pokrivali naslednje podprograme: narava in biotska raznovrstnost; krožno gospodarstvo in kakovost življenja; blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje; prehod na čisto energijo. 

Program LIFE prispeva k doseganju širokega nabora podnebnih, energetskih in okoljskih ciljev evropskega zelenega dogovora, vključno s ciljem EU, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna. V 31 letih obstoja je sofinanciral več kot 6000 projektov na področju okolja in podnebnih ukrepov v EU in pridruženih državah. Evropska komisija je sredstva za program LIFE v obdobju 2021–2027 povečala za skoraj 60 %, tako da sedaj znašajo 5,43 milijarde evrov.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_23_5736

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji