Začela je veljati nova uredba o digitalizaciji pravosodnega sodelovanja in dostopu do pravnega varstva, ki bo zagotovila, da bo komunikacija v EU harmonizirana ter da bodo čezmejni civilni in kazenski postopki digitalizirani. Tako bodo postopki enostavnejši, hitrejši in cenejši za državljane, podjetja in organe. Gre za odločilen korak k digitalizaciji pravosodja in pripravi Evrope na digitalno dobo. Nova pravila bodo spremenila dosedanje stanje, ko postopki pravosodnega sodelovanja še vedno potekajo v papirni obliki, kar bo med drugim prispevalo k večji kakovosti in preglednosti delovanja pravosodja.

Državljani in podjetja bodo v skladu z novo uredbo lahko v čezmejnih primerih vložili zahtevke in komunicirali s pravosodnimi organi. Na evropskem portalu e-pravosodje bo vzpostavljena evropska točka elektronskega dostopa, tj. vmesnik za vlaganje zahtevkov majhne vrednosti proti toženi stranki v drugi državi članici, kar bo potrošnikom pomagalo pri uveljavljanju pravnega varstva.

Poleg tega bo uredba strankam v civilnih ali kazenskih zadevah omogočila udeležbo na sodni obravnavi prek videokonference. Državljani in podjetja bodo lahko sodne takse plačevali tudi elektronsko.

 Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji