Predstavniki 21 sredozemskih držav, podpisnic Barcelonske konvencije, s katero so se zavezale k ohranjanju zdravega, varnega, čistega in biotsko raznovrstnega morja ter obal Sredozemlja, se bodo v začetku decembra sestali v Portorožu. Tokratno zasedanje izpostavlja pomen izobraževanja in mlade kot ključne akterje v prizadevanjih za trajnostni razvoj Sredozemlja. Na zasedanju bo Slovenija od Turčije prevzela predsedovanje skupini držav, leta 2025 pa ga bo predala Egiptu.

Gre za regionalno zasedanje, programsko usklajeno z zasedanjem Konvencije o podnebnih spremembah COP 28, ki bo sočasno potekalo v Dubaju. Na obeh zasedanjih bodo države obravnavale okoljske ukrepe v boju proti podnebnim spremembam in pri tem velik poudarek namenile vključevanju mladih. A če zasedanje v Dubaju poteka na globalni ravni in obravnava širša okoljska vprašanja, se zasedanje v Portorožu konkretneje osredotoča na lokalna oziroma regionalna vprašanja »domačega« Sredozemlja.

Pod okriljem Združenih narodov in v soorganizaciji Slovenije bo potekalo 23. zasedanje držav pogodbenic Barcelonske konvencije COP 23 – Konferenca za Sredozemlje. Poleg rednega zasedanja pogodbenic konvencije,  je na programu tudi ministrsko zasedanje s predvidenim sprejemom Portoroške ministrske deklaracije. Več podrobnosti v preteklih sporočilih za javnost.

Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor