Zadnjo soboto v marcu naj državljani sveta za eno uro ugasnejo luči in s tem osvetlijo pereče okoljske probleme: podnebno krizo in izgubo biotske raznovrstnosti. Svetovna organizacija za varstvo narave WWF že šestnajsto leto zapored vabi vse prebivalce sveta, mesta, podjetja in ustanove, da se pridružijo največji svetovni okoljski pobudi – Ura za Zemljo (Earth Hour). V tej akciji sodeluje več kot 180 držav, WWF pa vabi mesta v Sloveniji, da se pridružijo akciji in 25. marca ob 20.30 ugasnejo dekorativno razsvetljavo na svojih prepoznavnih zgradbah ter tako poudarijo, da je vsako prizadevanje za ohranitev Zemlje vredno truda.

WWF vabi vse župane slovenskih občin, da v akcijo Ura za Zemljo vključijo svoja mesta.

»Zaradi podnebne krize in onesnaženja s plastiko je izguba biotske raznovrstnosti resna grožnja ohranitvi našega planeta in tega se moramo zavedati vsi. Dejstvo, da so se populacije prostoživečih vrst od leta 1970 zmanjšale za 69 %, nas opozarja, kakšen je obseg našega vpliva na planet. Spremeniti moramo svoje navade in veliko več razmišljati o ohranjanju narave. Prav to je namen Ure za Zemljo – v eni uri brez razsvetljave poudariti ta ogromen problem, ki postavlja pod vprašaj preživetje celotnega planeta,« poudarja predstavnica WWF v Sloveniji Nevenka Lukić Rojšek.

Ura za Zemljo se je v Avstraliji začela leta 2007, s ciljem ozaveščati o podnebnih spremembah. Že naslednje leto je bila pobuda izvedena v več državah, leta 2010 pa se je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot največje prostovoljno okoljevarstveno gibanje. Lani je v Uri za Zemljo sodelovalo 187 držav in milijoni državljanov po vsem svetu.

(Vir: Predstavništvo WWF v Sloveniji)