Od reciklata do pametnih čistilnih naprav

| Avtor: Jože Volfand |


»Imamo lasten laboratorij in razvojni oddelek, kjer tudi projektiramo tehnologije čiščenja, izdelujemo krmilja in programsko opremo. V zadnjem času izdelujemo t.i. pametne čistilne naprave z oddaljenim nadzorom in umetno inteligenco. ROTO je edini proizvajalec v Evropi, ki obvladuje vse tehnologije čiščenja in izvaja vse procese, od projektiranja, izdelave vseh komponent, montaže, vgradnje in vzdrževanje,« predstavlja njihove razvojne dosežke in usmeritve Nuša Pavlinjek Slavinec, direktorica in solastnica družbe ROTO Slovenija, letošnja nagrajenka GZS za izredne gospodarske dosežke. Njihov glavni adut za uspeh na globalnem trgu? Razvoj.


Kaj je najboljši odgovor krizi zaradi cen energentov, slabši dobavljivosti nekaterih materialov, upadanju povpraševanja, čeprav ste pred časom izjavili, da se povpraševanje za vaše izdelke ne ohlaja, in zviševanja cen izdelkov?

Smo v fazi energetske transformacije podjetja. V preteklosti smo za proizvodnjo uporabljali predvsem zemeljski plin. Letos smo nabavili nove stroje, za katere uporabljamo utekočinjen naftni plin, novi roboti pa delujejo z elektriko. Ker proizvajamo v štirih državah, od katerih so nekatere tudi zunaj EU, nismo popolnoma odvisni od energetske politike Evropske Unije. V letu 2021, času pomanjkanja surovin in dolgih dobavnih rokov, smo investirali v predelavo materialov in laboratorije, integracijo reciklatov v izdelke in razvoj inteligentnih materialov. S tem smo v Rotu zmanjšali odvisnost od dobaviteljev in povečali samooskrbo s specifičnimi materiali za izdelke, ki morajo izpolnjevati posebne zahteve, kot npr. visoko elastičnost, UV stabilnost, imeti spominski efekt ter se intenzivno vključili v krožno gospodarstvo.

Ali ste se tudi preusmerili k lokalnim dobaviteljem in s tem zmanjšanju stroškov transporta? Katere materiale lahko kupite v lokalnem okolju, saj so vaš glavni material za proizvodnjo plastične mase? Prav proizvodnja plastičnih izdelkov je že nekaj časa pod drobnogledom. Koliko bo na vaše poslovanje vplivala Uredba o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, ki je že začela veljati?

Težnje po deglobalizaciji se kažejo na različnih področjih. Najnižje cene niso več ključne za doseganje konkurenčnih prednosti. Evropska podjetja imamo sedaj priložnost, da izkažemo svojo kakovost izdelkov in storitev. Zelo pomembni so odlični odnosi s poslovnimi partnerji, prilagodljivost ter okolju prijazni in lokalno proizvedeni izdelki. V Rotu proizvajamo izdelke iz t.i. tehnične plastike, ne pa embalaže.

Kaj to pomeni za okolje?

Pri naših izdelkih je trajnost in dolga življenjska doba ključnega pomena. Izdelki iz t.i. »tehnične plastike« nadomeščajo naravne materiale, kot so les, kovina, steklo, beton ipd., kar pripomore k zmanjšanju porabe naravnih virov. Še posebej, ko uporabljamo reciklate. Izdelki iz polimerov so tudi bolj prijazni uporabniku, saj so ponavadi bistveno lažji za prenašanje in transport, odporni na udarce, enostavno jih vzdržujemo, čistimo, ne rjavijo, se ne okrušijo itd. S kompoziti lahko ponekod dosegamo podobne ali celo boljše lastnosti izdelkov kot z naravnimi materiali. V avtomobilski, navtični industriji in industriji kmetijskih ter gradbenih strojev opažamo, da komponente iz polimerov intenzivno nadomeščajo konvencionalne materiale.

Vaš portfelj izdelkov je izjemno širok, saj ste del skupine Roto Group. Za katere izdelke je največ povpraševanja, za kmetijstvo in vrt? Koliko za ekologijo?

Odpornost skupine Roto na krize se krepi z raznolikostjo izdelkov ter prisotnostjo na številnih geografskih trgih in v različnih panogah. V portfelju imamo več kot 4.000 izdelkov za različne ciljne skupine. 50 % naših izdelkov prodamo prek lastne distribucijske mreže pod blagovno znamko Roto, 50 % pa OEM kupcem. Letošnja suša je dokazala, da smo prav vsi zemljani žrtev podnebnih sprememb, zato so številne države uvedle finančne vzpodbude za rezervoarje za zbiranje deževnice, kar je ugodno za prodajo Roto zbiralnikov deževnice. Upamo, da se bodo pobude o samooskrbi z vodo in recikliranju odpadne vode nadaljevale tudi v prihodnje.

Zakaj?

Roto zbiralnike deževnice in čistilne naprave že izvaža v 65 držav, od tega 11 afriških. Upravljanje z vodami je globalna zgodba, zato se v skupini Roto zavedamo, da imamo po svetu še neskončno priložnosti z izdelki, kot so čistilne naprave in zalogovniki vode.

Tudi za izdelke za vrt, saj postaja samooskrba marsikje prva skrb držav?

Res je, da je v obdobju pandemije izjemno narasla prodaja izdelkov za vrt. Ti trgi so trenutno nekoliko zasičeni, zato so potrebne inovacije. Konstantno rast pa beležimo v kmetijstvu, še posebej pri profesionalnih samokolnicah in prikolicah, posodah za ozimnico in sodih za vino.

Roto veliko vlaga v raziskave in razvoj. Imamo registriranih kar 5 raziskovalnih skupin pri ARRS, kjer zaposlujemo 8 % vseh zaposlenih. Vsak teden razvijemo 2 do 3 nove izdelke. To nam zagotavlja, da smo vodilni na trgu. Zavedamo se, da so tehnološke spremembe na trgu tako hitre, da moramo nenehno iskati nove rešitve in razvijati izdelke, ki bodo prebojni in imeli velik prodajni potencial.

Proizvajalci plastičnih izdelkov se tega vse bolj zavedajo in se usmerjajo k razvoju novih materialov, k uporabi reciklatov, k biorazgradljivim materialom. Kolikšen delež reciklatov uporabljate v izdelkih?

Razvoj novih produktov temelji na izdelavi vse bolj kompleksnih oblik izdelkov. Upoštevajo načela ekodizajna in optimizacije transporta. Izzive visokih cen in dolgih dobavnih rokov surovin rešujemo z uporabo sekundarnih materialov, pridobljenih z recikliranjem plastičnih izdelkov. Vključeni smo v krožno gospodarstvo, saj že več kot 70 % izdelkov Roto vsebuje reciklirane materiale. Razvoj novih izdelkov v skupini Roto je kontinuiran proces. V razvojnem centru imamo velik laboratorij za razvoj in testiranje novih materialov in tehnologij. Prav tako intenzivno oblikujemo nove izdelke, razvijamo programsko opremo za krmiljenje izdelkov, digitalne dvojčke in virtualne simulacije, na testnem poligonu pa testiranje materialov ter izdelkov.

Je ta razvojna dinamika dala vaš znameniti kajak?

Najbrž. Prvi na svetu smo izdelali kajak iz 100% odpadne embalaže in ga lani premierno predstavili na sejmu v Lyonu. V krožno gospodarstvo vključujemo tudi kupce, saj nam odslužene izdelke vrnejo, da jih recikliramo in iz njih izdelamo nove produkte.

Ob prejemu priznanja za gospodarske dosežke je bila v utemeljitvi poudarjena zelena, trajnostna in digitalna usmeritev podjetja. Kaj je za vas zeleno in trajnostno?

Naša strategija je tesno povezana z usmeritvijo Evropske unije, zeleno, digitalno in trajnostno, kar izkazujemo na vseh ravneh našega poslovanja. Naši visokotehnološki izdelki, kot so npr. motorni čolni, katamarani, kanuji, rezervoarji za gorivo za plovila so izdelani iz kompleksnih kompozitov. Pri izdelkih za navtiko intenzivno uvajamo elektromobilnost, ki bo v prihodnosti ključna za razvoj navtičnega turizma na stoječih vodah.

A najmočnejši ste pri vodah?

Da. Roto je v svetu vodilen na področju rešitev za upravljanje z vodami. Podjetjem in posameznikom pomaga pri samooskrbi z vodo ter zmanjševanju vodnega odtisa. Vse več Roto izdelkov, še posebej čistilne naprave, lovilnike olj in maščob nadgrajujemo s funkcionalnimi rešitvami, opremljamo s krmilniki, oddaljenimi nadzornimi sistemi, spletnimi aplikacijami za uporabnike in umetno inteligenco, ki upravlja procese čiščenja odpadne vode. Največ investicij v prihodnjem letu načrtujemo na področju digitalizacije vseh procesov v skupini podjetij Roto, tudi avtomatizacije, robotizacije in izgradnje čimbolj energetsko ter vodno samooskrbne infrastrukture.

Do pametne tovarne?

Seveda, skupino Roto razvijamo v smeri pametnih tovarn, kjer bomo z uvajanjem informacijskih rešitev za podporo proizvodnji, digitalnim razvojem na področju optimizacije proizvodnje, pametne avtomatizacije, vitke proizvodnje, robotike, optimizacije procesov in uvajanjem rešitev industrije 4.0 lahko ohranili vodilno vlogo na trgu. Z vlaganjem v robotizacijo optimizramo proizvodni proces do 50%. Prav tako z robotizacijo znatno povečamo kakovost izdelkov, saj so vsi postopki popolnoma avtomatizirani in nadzorovani, od doziranja materiala do finalizacije izdelka. V proizvodnji ni nobenih zastojev pri izmenah.

Ponosna sem, da v Rotu opravljamo plemenito poslanstvo, saj z recikliranjem vode in odpadne plastike ohranjamo naš planet čist in zelen.

Trajnostno načrtovanje izdelkov pomeni upoštevanje življenjskega cikla in zapiranje zank za poslovanje s kar najmanj odpadkov. Kako zmanjšujete količine odpadkov, kaj storite z njimi?

Strategijo ravnanja z odpadki imamo opredeljeno v okviru ISO 14001 in se nanaša na sortiranje odpadkov, manjšo porabo in recikliranje embalaže. Eden izmed ukrepov je tudi brezpapirno poslovanje. O zmanjševanju količine odpadkov pa razmišljamo že v razvojni fazi izdelkov, kjer se poleg zasnove orodja in definicije proizvodnega procesa predvidi tudi skladiščenje, zlaganje, označevanje in transport izdelka. Odrezke iz proizvodnje zmeljemo, kompondiramo in ponovno uporabimo. Ovojno embalažo prav tako s partnerjem recikliramo, zgranuliramo in iz nje proizvedemo npr. sode za deževnico, ki jih izvažamo na Japonsko. Na trgu kupujemo sekundarno surovino, ki jo predelamo in uporabimo za proizvodnjo izdelkov za vrt in gradbeništvo. Količino odpadkov zmanjšujemo tudi z uporabo povratne embalaže, optimizacijo logistike ter ponovne uporabe embalaže.

Čeprav je rok za odpravo pretočnih greznic podaljšan, se občine in gospodinjstva že odločajo za pomoč občanom pri nakupih malih čistilnih naprav. Se to pozna pri prodaji? Kakšne so prednosti vaših malih čistilnih naprav?

Roto je pionir na področju čiščenja vode, saj je prve čistilne naprave izdelal že leta 1996. Takrat smo jih prodajali pretežno v Avstrijo, saj je v Sloveniji zakonodaja dopuščala pretočne greznice. Danes smo vodilni proizvajalec čistilnih naprav v Evropi, pa ne samo pri malih čistilnih napravah za družinske hiše, pač pa tudi za turistične objekte ter industrijo.

Razvoj?

Imamo lasten laboratorij in razvojni oddelek, kjer tudi projektiramo tehnologije čiščenja, izdelujemo krmilja in programsko opremo. V zadnjem času izdelujemo t.i. pametne čistilne naprave z oddaljenim nadzorom in umetno inteligenco. Roto je edini proizvajalec v Evropi, ki obvladuje vse tehnologije čiščenja in izvaja vse procese, od projektiranja, izdelave vseh komponent, montaže, vgradnje in vzdrževanja.

Kako pa z malimi čistilnimi napravami?

Male čistilne naprave Roto so vgrajene v polietilenski rezervoar, ki je izdelan iz reciklirane plastike. V primerjavi z drugimi materiali so polietlenski rezervoarji izdelani iz enega kosa, zato so 100% vodotesni in odporni na pritiske zemljine. Proizvajamo tudi čistilne naprave EkoBox, ki jih lahko namestimo pod povozno površino. Zaradi oglate oblike sta strošek in čas vgradnje bistveno manjši. EcoBox SBRQ svoje delovanje prilagaja dotoku vode. Krmilimo jo lahko preko spletne aplikacije na telefonu. Inovacija je bila nagrajena pri GZS in Zavodu za gradbeništvo Slovenije. Vodilno pozicijo podjetja Roto dokazujejo tudi pomembne reference, kot so čistilne naprave v NATO bazah, prestižnih hotelih po vsem svetu, kampih, stanovanjskih naseljih, na bencinskih črpalkah, gorskih kočah, živilsko predelovalni industriji ter reciklažnih obratih, kjer reciklirano vodo tudi ponovno uporabljajo.

Voda je strateški vir.

Ena od naslednjih kriz bo morda povezana z vodo. Zato si moramo podjetja in posamezniki čimprej zagotoviti čimvečjo samooskrbo. Dolga sušna obdobja, visoke cene vode in okoljska zakonodaja bodo spodbudile lokalno zbiranje deževnice in recikliranje odpadne vode.

Katere vrednote družinskega podjetja so za vas prednostne? Ali ste se v skupini že odločili glede uveljavljanja zahtev ESG?

Naše skupne družinske vrednote se prenašajo med generacijami in ohranjajo družinsko tradicijo, kar je ključnega pomena za uspeh večgeneracijskih družinskih podjetij. Družinsko podjetje Roto uspešno vodi že tretja generacija Pavlinjekovih. Sprejeli smo družinsko ustavo. Ključne vrednote so medsebojno spoštovanje, inovativnost, pogum, poštenost, varnost in entuziazem. Trajnostno naravnanost skupine Roto nadgrajujemo v vseh procesih. Trajnostne vidike vključujemo v korporativno upravljanje in poslovne odločitve ter ohranjamo ekonomsko, socialno in naravovarstveno odgovornost do okolja. Krepimo razmišljanje in komunkacijo o ustvarjanju vrednosti skozi vse poslovne procese in aktivnosti, usmerjene k poslovni odličnosti, okoljski odgovornosti in družbeni skrbnosti.

Predlog Uredbe EU o vzpostavitvi okvira za določitev zahtev za okoljsko primarno zasnovo za trajnostne izdelke je pomemben tudi za vaše podjetje, saj je ciljno usmerjen na več izdelkov. Kaj menite o tej pobudi, ki je že v javni razpravi?

Podobno kot delujejo globalni trgi, imajo globalni vpliv tudi negativni učinki gospodarstva na okolje. Zato ni dovolj, da odgovorno do okolja delujejo le gospodarstva posameznih držav. Uredba bo preko spremljanja izdelkov med celotnim življenjskim ciklom zmanjšala njihov negativni vpliv na okolje. Glede tega je dobrodošel predlog digitalnega potnega lista za izdelke. Ta bo k trajnostnim strategijam spodbudil vsa gospodarstva na notranjem trgu. Širše učinkovit pa bo le, če bo zametek podobnega potnega lista na globalni ravni, s čimer si bomo zagotovili konkurenčnost našega trga in zaščitili okolje na našem planetu.