Industrija in zeleni prehod


»Zapirajo se obrati, ustavlja se proizvodnja, ljudje odhajajo. Evropa nujno potrebuje poslovno utemeljitev,« piše v Antwerpenski deklaraciji za evropski industrijski dogovor, ki je nastala 20. februarja med Vrhom evropske industrije v Belgiji in jo je podpisalo 73 vodij evropske industrije. Podpisniki pozivajo Bruselj, naj uvede evropski industrijski dogovor, ki bi povečal konkurenčnost med zelenim prehodom. Njihove glavne zahteve so pocenitev energije, zmanjšanje birokracije in povečanje financiranja čistih tehnologij.


Odprta strateška avtonomija za konkurenčno in prožno EU je ključnega pomena za tranzicijo Evrope v nenehno spreminjajočem se geopolitičnem okolju. To pa je mogoče doseči le, če tudi osnovne in energetsko intenzivne industrije ostanejo in vlagajo v Evropo. Brez ciljno usmerjene industrijske politike Evropa tvega, da postane odvisna celo od osnovnih dobrin in kemikalij. Visoki stroški energije ter ameriške in kitajske subvencije so vzbudili strah pred prihodnostjo evropske težke industrije, kar še posebej čuti Nemčija. V največjem evropskem gospodarstvu se vrstijo celo opozorila, da se njeni dnevi industrijske velesile končujejo. Po mnenju skupine industrijskih podjetij iz sedemnajst sektorjev Evropa tvega tudi, da bo v tekmi za dobavo tehnologij, ki so potrebne za uvedbo obnovljivih virov energije in zmanjšanje industrijskih emisij, izgubila na račun Kitajske in ZDA. Evropa si tega ne more privoščiti, opozarjajo v deklaraciji.

Opozorilo industrijskih podjetij prihaja le nekaj mesecev po tem, ko je EU zaključila oblikovanje zakonov, ki zajemajo sektorje od energetike do prometa, in naj bi v tem desetletju emisije zmanjšali za 55 odstotkov. Unija zdaj napoveduje še bolj ambiciozen načrt – do leta 2040 želi emisije zmanjšati za 90 odstotkov. Ta velik izziv je treba doseči v času, ko se tako velika kot mala in srednja podjetja soočajo z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjem desetletju; povpraševanje upada, proizvodni stroški naraščajo in naložbe se selijo v druge regije.

Podpisniki deklaracije poudarjajo, da podpirajo zelene cilje EU, a so hkrati prepričani, da odgovor EU ni dekarbonizacija z deindustrializacijo. Skupina vidnih poslovnežev, ki se je v tovarni kemične družbe BASF Antwerpnu sestala s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom belgijske vlade Alexandrom De Croojem, je prepričana, da evropska industrija potrebuje več pomoči.

Glavne zahteve industrije so:

  • Konkurenčnost podjetij v regiji naj postane strateška prednostna naloga. V to sta zajeta tudi odprava nepotrebne zapletenosti zakonodaje in popravki ukrepov v obstoječih predpisih.
  • Vzpostavitev sklada za čiste tehnologije za energetsko intenzivne panoge.
  • EU bi moral dati prednost projektom na področju obnovljivih virov in jedrske energije ter pripraviti energetsko strategijo za zmanjšanje stroškov.
  • Izogibanje scenarijem, v katerih bi ciljem politike zelenega dogovora sledila »predpisujoča in podrobna« pravila.
  • Povečati varnost z osnovnimi surovinami in povpraševanje po nizkoogljičnih izdelkih.