Podkast Hiša


Podkast Hiša ni zgodba o izločanju ali razdiranju, ampak zgodba o povezovanju. Zato, pravi ekipa iz podjetja M Sora, gostijo tudi konkurenco na trgu. Nobenega materiala v gradnji ni mogoče vrednotiti enostransko, tudi ko gre za vplive na okolje, čeprav so v podkastu Hiša bolj naklonjeni lesu. In kaj zainteresiranim ponujajo v podkastu Hiša? Informacije, ki jih potrebujejo, preden se odločijo za gradnjo. V ekipi podkasta so Barbara Šubic, Liza Križnar, dr. Aleš Ugovšek in Boris Štrakl.


Zakaj ste se odločili za podkast Hiša? Izobraževalni, marketinški, okoljski razlogi, spodbujanje k inovacijam pri gradnji, velika skrb za kakovost bivanja v hiši?

Osebe, ki se lotijo projekta novogradnje ali prenove objekta, se za informacije obračajo na različne vire, med katerimi je nemalo subjektivnih, nekorektnih in predvsem nestrokovnih. Prav tako bo nekdo težko našel zbrane praktične in strokovne informacije o gradnji na enem mestu, poleg tega pa iskanje in branje literature vzame veliko časa. To so glavni razlogi za nastanek podkasta Hiša – zbrati strokovnjake in preko pogovorov z njimi investitorjem objektivno posredovati uporabne informacije na prijazen način, ki omogoča, da poslušalec ne izgublja veliko časa, saj lahko podkast posluša med vožnjo, na sprehodu, med kuhanjem in še kje. Iz podobnih razlogov smo pred leti pričeli s spletnim blogom o oknih, ki je zelo bran. Poleg tega pa je v Sloveniji veliko arhitektov, projektantov in strokovnjakov s področja gradnje. Z nekaterimi sodelujemo, z drugimi morda še bomo, želimo pa ustvarjati povezano in odprto skupnost, v kateri krožijo prave informacije, izkušnje in znanje.

Kot tretje pa si želimo ustvarjati tudi vsebine, ki bodo uporabne za vse tiste, ki so v izobraževalnem procesu na področju gradnje, bodisi v srednji šoli ali na univerzi.

Na katera vprašanja si mora najprej odgovoriti tisti,ki se odloča za gradnjo hiše?

Kaj si zares želi in kaj zares potrebuje? Je novogradnja res smiselna ali je bolj smiseln nakup in prenova objekta? Kakšne so finančne in časovne omejitve? Kakšno življenjsko situacijo ima danes in kakšno bo imel čez 10 ali 20 let? To so samo nekatera vprašanja za začetek, predvsem pa mora investitor na novogradnjo gledati strateško, praktično in biti miren z odločitvami, ki jih sprejme.

Kaj ponujate in kaj boste ponujali v podkastu Hiša?

Podkast Hiša bo vsakih 14 dni ponudil pogovor z gostjo ali gostom, ki je strokovnjak na svojem področju in bo poslušalcem postregel s praktičnimi, objektivnimi in strokovnimi znanji, nasveti in informacijami z različnih področij gradnje. Želimo ustvarjati in predajati vredno vsebino in to je naša ključna obljuba poslušalcem.

Kako ga boste vodili in upravljali, koga boste gostili?

Epizode podkasta Hiša izhajajo vsako drugo sredo, gostitelji pa smo Barbara Šubic, Liza Križnar, Aleš Ugovšek in Boris Štrakl, vsi zaposleni v M Sori, pri čemer se voditeljski tandemi menjajo. Gostimo arhitekte, projektante, strokovnjake z vseh področij in nivojev gradnje in opreme objektov, raziskovalce in akademike, pa tudi svetovalce iz različnih organizacij, ki so neposredno ali posredno povezani z gradnjo in bodo predali vredne informacije. Na primer Eko sklad, banke, gradbena združenja.

Premierno ste gostili oblikovalca, arhitekta, projektanta in samostojnega podjetnika Primoža Erznožnika. Kaj je torej boljše – novogradnja ali prenova stare hiše? Zidana, betonska ali montažna lesena hiša? Pri čem investitorji najbolj komplicirajo in koliko je danes star investitor?

Po Primoževih besedah ni enoznačnega odgovora, ker je odgovor povezan z željami, potrebami in občutki investitorja. Primož sicer bolj zagovarja prenove, se pa jasno zaveda njihovih omejitev. Prav tako je zagovornik lesene gradnje, pri čemer pa poudarja, da je izbira zopet odvisna od investitorja, kakšne so njegove preference do materiala, kakšne so finančne in časovne omejitve. Glede kompliciranja pa Primož izpostavlja, da sam kompliciranje razume kot izziv, s katerim se rad sooči in stranki predlaga najustreznejšo in najbolj praktično rešitev. Starost investitorja? 35-45 let in potem ponovno malo pred penzijo.

Ali se boste morda lotili tudi teme, koliko trg gradnje stavb že upošteva elemente trajnostne gradnje in kdo bi moral pospešiti proces zelene gradnje?

Zelo dober predlog, hvala. Bomo.

Katerim materialom pri gradnji bo naklonjen podkast Hiša?

Vsem, ki s svojo uporabo ne obremenjuje okolja bolj, kot je to nujno potrebno. Kljub temu, da smo kot proizvajalci lesenih oken naklonjeni lesu, spoštujemo druge materiale in se zavedamo njihove vrednosti za različne namene in v različnih rešitvah. Verjamemo, da je lahko vsak material, ki v svoji osnovi ni zdravju škodljiv in ima predvideno ponovno uporabo ali reciklažo po izteku življenjske dobe, dober material. Tudi lesena okna niso samo dobra. Prav tako moramo z lesom ravnati zelo preudarno, ker ga ni v neomejenih količinah oziroma že lahko zaznamo pomanjkanje kakovostnega lesa na trgu. Vsak kovanec ima dve plati. Prav tako bomo v Hiši gotovo gostili tudi proizvajalce PVC, aluminijastih ali lesenih oken kljub temu, da so v določenem pogledu naša konkurenca. Podkast Hiša ni zgodba o izločanju ali razdiranju, ampak zgodba o povezovanju.