Kartonska embalaža |
 
Med proizvajalci maloserijske kartonske embalaže se lahko podjetje MSK v Slovenski Bistrici pohvali z močno tradicijo. Ves čas je njihov material karton, ki mu cena raste. A hkrati je že nekaj let karton med popularnimi embalažnimi materiali in njegovo uporabnost preskušajo v različnih panogah. Srečko Kapun, direktor in lastnik podjetja MSK, pojasnjuje, da jih rast ni mogla obiti, saj je njihov program izdelkov transportne embalaže raznovrsten in naročila dobivajo iz različnih panog. Njihova konkurenčna prednost so celovite kreativne rešitve z večbarvnim tiskom, a posebej omenja, da so barve na vodni osnovi. Torej ni težav z reciklažo. Pri darilni embalaži sicer ugotavlja stagnacijo na trgu, vendar verjame, da bo kupce prepričalo njihovo znanje.
 
Srečko Kapun

Srečko Kapun

Med embalažnimi materiali valovitemu kartonu raste uporaba. Povečala jo je tudi gospodarska rast. Se to kaže tudi v naročilih in poslovanju v zadnjih dveh letih? Proizvajalci kartona povečujejo cene?

V proizvodnji embalaže smo vključeni v vse panoge proizvodnje. Potemtakem poslovno čutimo gospodarsko rast, ki se kaže tudi v naši panogi. Proizvajalci kartona so v lanskem letu povečali cene. Zaradi povečanega zanimanja trga in trenutno premajhnih kapacitet za izdelavo boljših kvalitet so bile v tem segmentu naše proizvodnje povečanja občutnejša.

Med vašimi naročniki je prehrambna panoga. Po novih usmeritvah se je Slovenija odločila za ukrepe, ki naj bi zmanjšali uporabo plastičnih vrečk. Koliko lahko to vpliva na rast transportne embalaže iz valovitega kartona in ali se pri podjetjih opaža, da se raje kot za plastiko odločajo za druge materiale? V katerih dejavnostih bi lahko še bolj uporabljali karton?

V našem podjetju ne čutimo vpliva zmanjšanja plastičnih vrečk ali nadomeščanja ostale plastične embalaže. Več možnosti za nadomeščanje plastike imajo večji proizvajalci embalaže, ki so že danes najmočnejši v izdelavi embalaže za prehrambno industrijo. Ti ukrepi so vsekakor priložnost za proizvodnjo papirnatih vrečk in vlite embalaže, kot na primer za jajca ali razne platoje. Sicer pa je karton res material narave.

Podjetjem ponujate celovite rešitve, od razvoja do oblikovanja embalaže, stremite k inovativnim rešitvam. Kakšne so spremembe v zahtevah in naročilih kupcev pri embalaži? Za katere novosti se navdušujejo? Ali slovenski embalažni trg upošteva inovacije na globalnem trgu?

Vse več kupcev zahteva celovite rešitve, kar v veliki meri nudimo, čeprav naše podjetje ni veliko. Navkljub manjšim začetnim težavam uspešno izvajamo večbarvni tisk na embalažo, kar nam omogoča digitalni tisk. S tem lahko zapolnimo vrzel, ko naročnik potrebuje tiskanje zahtevnejših izdelkov v manjših količinah.

Med trendi pri večji uporabi kartona je opazno, da se tudi industrija pijač, ne le sokov, pač pa tudi vinarji in pivovarji, odločajo za karton kot primarno embalažo. Menite, da je to prihodnost?

Iz osebnega odnosa do vina ne verjamem, da bo to za vino embalaža prihodnosti. Pri sokovih je kartonska embalaža v vzponu in vključuje vedno več manjših proizvajalcev, saj jim je veliko lažje pakiranje v kartonsko embalažo. Tudi trg jo, kolikor vem, pozitivno sprejema. To je trend.

Kako je z naročili za transportno prevozno embalažo v industrijskih panogah? Bolj upoštevajo osnovno funkcijo embalaže varnost, ali tudi uporabnost, priročnost, sledljivost, skladiščenje itd., se zahteve povečujejo? Zagotavljate tudi tisk transportnih škatel, označevanje. Ne vpliva na reciklažo izdelka?

Vsi vemo, da embalaža nima samo osnovnega namena, torej zaščito, ampak tudi vse našteto. Valoviti karton je medij, ki omogoča s potiskom embalaži povečati njeno komercialno vrednost. S tiskom dodamo sporočilnost in všečnost, s tem se pospešuje prodaja. Potisk se izvaja z barvami na vodni osnovi, kar ne vpliva na reciklažo valovitega kartona.

Kakšen delež v prodaji dosega transportna embalaža, kje je največja rast in kakšne novosti v dizajnu predlagate naročnikom?

Transportna embalaža je še vedno osnova v naši proizvodnji. Manjši je delež darilne embalaže, kjer sledimo potrebam strank. Dodajamo pa tudi naše dolgoletne izkušnje v oblikovanju in v zasnovah embalaž s sporočilno vrednostjo.

Proizvajalci darilne embalaže ocenjujejo, da trg stagnira. Vaša ocena?

Res je darilna embalaža v stagnaciji. Kljub temu pa se splača ponuditi znanje, možnosti, kreativne rešitve. Za nas je bistveno premalo, če je stranka zadovoljna. Želimo, da je navdušena.

Proizvajate embalažo za čebelarje. Slovenija je prodrla s svetovnim dnevom čebel. Bo to zagon za nove, kreativne embalažne izdelke za čebelarje, ki čebelnjake spreminjajo tudi v turistične kotičke?

Naši čebelarji so svetovno priznani in uveljavljeni s svojimi produkti. Poskušamo jim slediti v potrebah in se aktivno vključujemo z svojimi izdelki.

Kako se je na trgu uveljavila blagovna znamka Kapun?

Z našo blagovno znamko označimo le redke izdelke, ker smo naredili premalo za širšo prepoznavnost, ki je povezana z dodatnimi kadri in trenutno prevelikimi stroški.

Kako kaže poslovanju v tem letu? Novosti?

Po naših pričakovanjih je predvidena rast kot v ostalih panogah gospodarstva. Optimizem in prepričanje, da smo se v preteklih letih dovolj okrepili, nas vodi v bližnjo in daljno prihodnost. V prihodnjem letu bomo proslavili 30 let obstoja.