Mesta prihodnosti

Promocija

Skaza soustvarja in sooblikuje mesta prihodnosti. Sodeluje pri enem najpomembnejših vidikov trajnosti – pravilnem ravnanju z biološkimi odpadki s pomočjo bokashi kompostiranja. Njihovo inovacijo Bokashi Organko, večkrat nagrajeno drugo generacijo kuhinjskih kompostnikov, že več kot pol leta uporabljajo nekateri prebivalci trajnostnega mesta Dubaj (Sustainable City Dubaj). To je mesto na obrobju Dubaja, ki služi kot mednarodni vzor visokokakovostnega trajnostnega življenja. Predstavlja vizijo trajnostnega bivanja, saj so okolju prijazna in samozadostna skupnost, ki proizvede več energije, kot je porabi. Njihove prioritete so ekološka prijaznost ter nov vidik urbanega oblikovanja in razvoja mest prihodnosti.

Zakaj je bokashi kompostiranje okolju in zdravju prijazen ter učinkovit način ravnanja z organskimi odpadki? Ker je celoten ogljični odtis v enem letu pri bokashi kompostiranju za kar 27-krat manjši kot pri navadnem kompostiranju. Pri bokashi kompostiranju se ohrani tudi za skoraj 60 % več hranilnih snovi in za 25 % zmanjša količina bioloških odpadkov. Prebivalci trajnostne skupnosti v Dubaju tako na domačem vrtu ali kuhinjskem pultu s pomočjo Bokashi Organka pridelajo kakovostno osnovo za kompost, fermentacijsko tekočino za gnojenje rastlin in biološko čistilo za odtoke, hkrati pa vsak dan prispevajo k zaključenemu krogu ravnanja s hrano. Ta proces so zajeli v dokumentarnem filmu »Kako odpadek hrane postane vir novega življenja«, ki so ga septembra 2021 posneli v Dubaju s tamkajšnjimi prebivalci trajnostne skupnosti in ga v novembru 2021 svetovni javnosti predstavili tudi v slovenskem paviljonu na EXPO 2020 v Dubaju.

Svetovanje na področju krožnega delovanja je sicer ena od storitev, ki jih izvajajo v Skazi. Njihov cilj je najti čim več skupnosti in občin, ki bi si s krožnim delovanjem odpadne hrane želele zmanjšati stroške transporta in s tem posledično prispevati k bolj zdravemu okolju. Želijo zbuditi zavedanje, da odpadna hrana ni odpadek, temveč vir novega življenja – fermentirane odpadke hrane lahko skupnosti s posebnimi postopki predelajo v kvaliteten kompost in ga kot takega vrnejo prebivalcem, ki ga bodo uporabili na svojih vrtovih in poljih. Na podoben način kot s trajnostno skupnostjo v Dubaju sicer že sodelujejo z organizacijami v Ekvadorju, Čilu, ZDA, na Portugalskem. Njihov cilj je sodelovanje s podobnimi skupnostmi po svetu še razširiti.

Ker v Skazi želijo, da njihovi izdelki pomembno prispevajo k reševanju globalnih okoljskih problemov, nadaljujejo z razvojem izdelkov lastne blagovne znamke. Vsi, ki želite živeti bolj trajnosten in okolju prijazen življenjski stil, boste svoj domači kuhinjski pult lahko opremili s Skazino novo posodo za kuhinjske biološke odpadke Organko Daily. Biološke odpadke, ki jih v domači kuhinji proizvedete tekom dneva, čez dan zbirate v posodi Organko Daily in jih nato enkrat dnevno odvržete v Bokashi Organko kompostnik. Z uporabo posode Organko Daily poskrbite za dvoje – dosledno recikliranje bioloških odpadkov in manj odpadne plastike. Zakaj? Ker je Organko Daily narejen iz popotrošniške reciklirane plastike. To je material, pridobljen iz odpadkov izdelkov, vrženih v zabojnike, namenjenim plastiki in plastični embalaži.