Embalaža Okolje Logistika št. 56

Embalaža Okolje Logistika št. 56Kdor seje plevel, žanje osat


Joze-VolfandDa ne bo nesporazuma že s sporočilom izposojenega pregovora v naslovu. Nove uredbe in usmeritve, kako ravnati v Sloveniji s komunalnimi odpadki, seve niso paket ukrepov, ki ne bi bil v marsičem dorečen in z okoljskimi cilji za posamezne občine oziroma regije dovolj konkreten. To je res novost v zakonodaji. Navsezadnje tudi komunalci in samokritični župani uvajanje reda pri odlaganju komunalnih odpadkov, kjer je Slovenija v primeri s prakso v EU bliže zadnjim mestom, sprejemajo kot vabilo za skupni radikalnejši premik pri ločenem zbiranju komunalnih odpadkov. Za več reda, saj se pod mizo marsikaj skriva. No, kritična opozorila prakse so, a saj je še razprava.

Prav zato smo ob intervjuju z generalno direktorico Direktorata za okolje hkrati objavili odmeve komunalnega gospodarstva in občin, dodali pa še okroglo mizo o termični obdelavi odpadkov. Kajti telenovela s komunalnimi odpadki in ločenim zbiranjem ne more imeti dveh režiserjev. In tudi gradnja regijskih centrov o ravnanju z odpadki in dveh sežigalnic ne. Je pa zdaj pravi trenutek za vprašanje: ali bo v Sloveniji dovolj odpadkov za osem regijskih centrov? In za jasno stališče, da naj nove usmeritve določijo samo okoljske cilje, ne pa tudi poti, kako jih bodo komunalci in občine dosegli.

Tudi vroča zgodba o plastičnih vrečkah je objavljena v reviji. In z njo se vračam k pregovoru naslovu. Vsi, od mopovcev do komunalcev in direktorjev, trdijo, da bo z odpadki in okoljem drugače, če bo več okoljskega izobraževanja in osveščanja.

Aha! Te besede pa se tako pogosto seje, da so zares že postale plevel. Ali ne? Ali je tudi zato toliko osata v okolju?

Ko boste listali revijo, boste hitro ugotovili, da je debelejša. Tudi pogosteje bo izhajala. Tako bo lahko celoviteje postavljala ogledalo in risala poti zelene Slovenije. Seveda skupaj s portalom www.zelenaslovenija.si, ki je dnevno svež z novicami, in drugimi projekti Zelene Slovenije.


Jože Volfand,
glavni urednik

Številko EOL 56 lahko prelistate tukaj.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija
iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Sofinanciranje spletne strani je bilo pridobljeno preko Vavčerja za digitalni marketing.