Nevarni odpadki

Promocija

Letos so v podjetju Saubermacher Slovenija razširili in varnostno nadgradili Center za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem. Investicija v vrednosti približno 3,5 milijona evrov je podjetju prinesla ne le višje varnostne standarde, temveč tudi dodatne prostore, nova delovna mesta in nadgradnjo ponujenih storitev.

mediaspeed1558

S tem so v podjetju Saubermacher Slovenija dodatno nadgradili in posodobili varnostne ukrepe centra ter ga kot takega uvrstili v vrh najsodobnejših in varnostno urejenih tovrstnih centrov. Posodobitev in širitev obrata sta pomembna koraka za varnost prevzemanja nevarnih odpadkov v Sloveniji. Sama naložba v razširitev centra je tako obsegala gradnjo druge faze skladiščnih prostorov, nakup dodatnega zemljišča in gradnjo parkirnih prostorov za tovorna vozila ter postavitev avtomatskega gasilnega sistema skupaj z rezervoarjem za požarno vodo. Vse od začetka gradnje do danes je bilo za center namenjenih že okrog 10 milijonov evrov.

Nadgradnja varnostnih standardov

V Kidričevem se večinoma skladiščijo in obdelujejo nevarni odpadki, ki nastanejo v industriji in gospodinjstvih. Nevarne snovi, kot so kisline, lužine, olja, odpadki iz delavnic, mulji pri odstranjevanju barv in lakov, pa tudi onesnažena zemlja, se skladiščijo, obdelujejo in pripravljajo za odstranitev v tujini in delno obdelajo za vnovično uporabo. Celotna lokacija je zgrajena v skladu s tehnologijami BAT (best available technology) ter opremljena s celostnim tehničnim in avtomatskim protipožarnim varovanjem. Dodaten podatek, ki nikakor ni zanemarljiv, pa je, da je že lokacija Centra za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem posebna. Stoji namreč na industrijskem območju, ki ima svojo poklicno gasilsko enoto. Poleg tega velik pomen namenjajo tudi zaščiti ljudi in okolja. Tako se celotni izpusti na lokaciji čistijo s posebno napravo, beton pa je vodoodporen, z lovilnim bazenom ter številnimi lovilniki olj, ki ščitijo ozračje in tla pred onesnaženjem. Zaradi tehnične opremljenosti je to trenutno najsodobnejši visokotehnološki center za trdne in tekoče nevarne odpadne snovi v Sloveniji.

Kidricevo

Ob gradnji druge faze so v centru v Kidričevem precejšen del sredstev namenili prav najsodobnejši požarni varnosti pri nas. Zgradila se je avtomatska gasilna naprava na območju celotnega centra (sprinkler), in sicer skupaj s strojnico in rezervoarjem prostornine 480 kubičnih metrov za požarno vodo. Z omenjeno naložbo so v centru zagotovili najvišjo možno požarno varnost, tako da tehnološko dovršena in moderna ureditev skrbi za varnost tako zaposlenih, celotne lokacije kot tudi okoliške industrije in prebivalcev.