Nova spletna stran

Promocija

Konec poletja je zaživela nova spletna stran o zemeljskem plinu v prometu, strokovno so jo pripravili na Gospodarsko interesnem združenju za distribucijo zemeljskega plina. Spletna stran je namenjena informiranju o stisnjenem zemeljskem plinu in ponuja zemljevid lokacij polnilnic v Sloveniji in sosednjih državah, predstavitve primerov dobrih praks uporabnikov vozil na CNG, podrobne podatke o prednostih tega goriva in primerjave z ostalimi gorivi ter redne in ažurne novice.

Spletna stran

CNG – stisnjen zemeljski plin

Stisnjen zemeljski plin, za katerega uporabljamo kratico CNG (angl. compressed natural gas – CNG) je pri nas poznan tudi kot metan in je alternativno pogonsko gorivo. Gre za tehnološko obdelan zemeljski plin, stisnjen na 200 barov, ki zavzame malo prostora in je primeren kot pogonsko gorivo za osebna, poslovna in tovorna vozila ter javni potniški promet. Poleg kataloga teh vozil najdete na spletni strani www.cng.si podrobno predstavljena tudi ostala vozila na CNG pogon, kot je viličar, cestni pometač in traktor.

Zemljevid polnilnic

Spletna stran ponuja zemljevid javnih polnilnic, kjer lahko preverite, kje v Sloveniji in okolici so trenutno polnilnice na CNG. Trenutno imamo v Sloveniji pet javnih polnilnic na CNG, in sicer v Ljubljani (2x), Celju, Mariboru in na Jesenicah. Stanje se iz leta v leto izboljšuje in tudi načrti na področju polnilnic na CNG kažejo rast polnilnic v prihodnosti. Polnjenje rezervoarja s CNG je hitro ter za uporabnika popolnoma primerljivo s polnjenjem z bencinom ali dizelskim gorivom.

Prednosti vozil na CNG

Čeprav so vozila na zemeljski plin nekoliko dražja, se ob upoštevanju manjše porabe, nižje cene goriva in nizkih stroškov vzdrževanja nakup tovrstnega vozila izplača. Nikakor ne gre spregledati okoljskega vidika zemeljskega plina, ki se zaradi nizkih izpustov uvršča med alternativna pogonska goriva v prometu. Zemeljski plin je tudi popolnoma nadomestljiv z biometanom oziroma sintetičnim metanom, ki v Evropi predstavljata že 17 odstotkov vsega porabljenega stisnjenega zemeljskega plina v prometu, kar pa ima še dodatne pozitivne učinke na ogljični odtis. Na spletni strani preverite, kako so z vozili na CNG zadovoljni tisti, ki jih že uporabljajo.

Več na www.cng.si

Znižanje emisij CO2 z uporabo CNG
Znižanje emisij CO2 z uporabo CNG