Jože Volfand

Poti do ekološkega vrtnarjenja

Zavedanje o prednostih ekološkega vrtnarjenja je vse večje. Tako je vedno večje tudi povpraševanje po ekoloških izdelkih zlasti za vzgojo domače zelenjave in sadja. Ta trend se pozna predvsem v večjem nakupu organskih izdelkov, pojasnjuje Mile Radivojević, univerzitetni diplomirani inženir kemijske tehnologije, dolgoletni direktor in lastnik podjetja Unichem, njihove poslovne izkušnje na začetku četrtega desetletja razvoja in rasti. Tudi zdaj, v virusni krizi. Njihovi naravni izdelki za zaščito rastlin seveda niso čudežni. Toda učinkovitost jim potrjujejo testi neodvisnih domačih in tujih inštitucij, morda pa še največ pove podatek, da izvozijo 70 % proizvodnje. Po njegovem se lahko njihovi naravni izdelki po učinkovitosti merijo s kemičnimi, fitofarmacevtskimi sredstvi. Mile Radivojević verjame v raziskave in inovacije, zato s patenti in inovativnimi izdelki niso prepričali le domačega trga, ampak tudi tujega, kjer jih nagradijo za njihove kakovostne izdelke. S kupci znajo. To kaže njihov Klub Gaia, saj je samo dober vrtnar porok za zdravo rastlino in zdravo okolje.

Mile Radivojević
Mile Radivojević

Vstopili ste v četrto desetletje razvoja po tistem, ko ste se leta 1989 kot prvo zasebno podjetje odločili za proizvodnjo izdelkov za vrt in dom. Danes izvozite več kot 70 % vaših izdelkov, ki ste jih uspeli registrirati v več kot štiridesetih državah. Kaj je omogočilo takšno rast in prodor, saj konkurenca v kemijski proizvodnji za to vrsto proizvodov ni majhna?

Jasna vizija in strategija, dobri sodelavci, teamsko delo. Sodelovanje z znanstvenimi organizacijami, kvaliteten in inovativen nastop na trg, prepoznane potrebe potrošnikov, kakovostno in korektno delo s poslovnimi partnerji. To in najbrž še kaj je botrovalo naši rasti in razvoju zadnjih 31 let. Za kupce proizvajamo produkte, ki jih rabijo, ki ne obremenjujejo okolja in rešujejo njihove probleme na vrtu in doma.

Pravite, da vaši izdelki ne obremenjujejo okolja. Na začetku poslovanja najbrž niste postavljali v ospredje ekološkega vrtnarjenja in pripravkov iz naravnih sestavin. Kolikšen del proizvodnje uspete zapolniti z naravnimi sestavinami, saj za kmetijstvo in vrtnarjenje še vedno velja, da sta močna onesnaževalca okolja. Ali se v prodaji pozna, doma in v tujini, da vrtnarji čedalje bolj iščejo ekološke pripravke?

Zavedanje o prednostih ekološkega vrtnarjenja je vse večje. Tako je vedno večje tudi povpraševanje po ekoloških izdelkih zlasti za vzgojo domače zelenjave in sadja. Ta trend se pozna predvsem v večjem nakupu organskih gnojil in izdelkov za ekološko zaščito rastlin.
Organsko gnojenje je naravi prijazen način pridelave, kjer z uporabo naravnih virov in mehanizmov zmanjšujemo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi. Ker želimo v podjetju Unichem povečati dostopnost organskih gnojil čim širšemu krogu domačih vrtnarjev, smo postavili novo tovarno organskih gnojil. Našim glavnim ciljem sledimo z lastno proizvodnjo. Ti cilji pa so zmanjševanje onesnaževanja, ohranjanje in spodbujanje biotske raznovrstnosti, zmanjševanje kopičenja nitratov v rastlinah, manjša potrebo po kemičnih sredstvih in doseganje ekonomske upravičenosti pridelave domače hrane, ki bo tako bolj kakovostna in zdravstveno neoporečna.

Brez sodelovanja s stroko zagotovo ne gre.

To je točno. Razvoj naših ekoloških izdelkov za vrtnarjenje poteka v sodelovanju z znanstveniki s slovenskih ter tujih fakultet in inštitutov. Tako povečujemo nabor izdelkov za ekološko zaščito rastlin, in sicer z mehansko zaščito kot tudi s fitofarmacevtskimi sredstvi na osnovi povsem naravnih substanc. S temi izdelki zlahka prodiramo tudi na ostale trge EU.

Toda različne so ocene o tem, kako učinkoviti so naravni zeleni pripravki za vrtnarjenje in kako sintetični kemični proizvodi?

Naši naravni izdelki za zaščito rastlin Bio Plantella so se na testih učinkovitosti, ki jih za nas pripravljajo neodvisne institucije doma in po svetu, izkazali za zelo učinkovite. Njihova učinkovitost je primerljiva varovanju rastlin s kemičnimi fitofarmacevtskimi sredstvi.
Vendar se je treba zavedati, da je za učinkovitost ekoloških izdelkov na eni strani pomembno znanje proizvajalca, izbor najboljših učinkovin, a tudi postopek stabilizacije in izdelave takega sredstva. Po drugi strani pa je pomembno ravnanje uporabnika.

Kako to mislite?

Če želimo biti v ekološkem vrtnarjenju uspešni, moramo precej vedeti o samih rastlinah, pa tudi o škodljivcih in boleznih. Na dovzetnost rastlin vpliva kakovostna prehrana s primernimi gnojili, upoštevanje njihovih potreb in kolobarjenje, pa tudi pravočasno prepoznavanje in pravilno ukrepanje, ko se pojavijo škodljivci in bolezni. Proti škodljivcem imamo odlična učinkovita naravna sredstva. V boju proti boleznim pa smo uspešni le z rednim preventivnim ukrepanjem, s katerim zvišujemo naravno odpornost rastlin in tako preprečujemo nastanek bolezni. Če uporabnik ukrepa prepozno, ko se bolezen že pojavi, naravna sredstva ne pomagajo. Zato nekateri napačno ocenjujejo, da so takšna sredstva neučinkovita in se zatekajo k uporabi kemičnih sredstev. Zato v podjetju Unichem veliko vlagamo v izobraževanje uporabnikov s predavanji, webinarji, z različnimi prispevki na TV, radiu in časopisju. Prav tako na spletu, socialnih omrežjih in v naši klubski reviji za vrtnarjenje Gaia. Ponujamo pa tudi brezplačno svetovanje na aplikacijah in brezplačni svetovalni številki.

Poglejva vaš paradni proizvod, Plantello. Zakaj? Katere vaše blagovne znamke na sejemskih predstavitvah na tujem se dobro prodajajo, kje najbolj?

Ja, blagovna znamka Plantella je zagotovo naš paradni konj v programu izdelkov za vrt. Z njo že od leta 1989 pomagamo skrbeti za čudovite, zdrave in bujne vrtove naših uporabnikov, saj jim ponujamo izdelke, ki olajšajo delo v vrtu in povečajo uspeh gojenja rastlin. Vrtnarjenje opremimo tudi s potrebnim znanjem o uporabi in vrtnarjenju. Na vsakem koraku vam nudimo pomoč in svetovanje izkušenih strokovnjakov agronomov. Ena od najbolj zaznanih prednosti naših skoraj 150 različnih izdelkov linij Plantella in Bio Plantella je, da so vsi rezultat dolgoletnega znanja, preverjenih raziskav in tehnoloških inovacij. Njihova visoka učinkovitost je potrjena v neodvisnih strokovnih laboratorijih, še preden jih predstavimo na trgu.

Doma in na tujem?

Seveda. Blagovna znamka Plantella je vodilna v tržnih kategorijah v Sloveniji in na Hrvaškem, njeno prepoznavnost pa krepimo tudi na ostalih trgih, kjer imamo lastna podjetja, torej na madžarskem, slovaškem, češkem in poljskem trgu. Zadnjih deset let tudi v državah osrednje Evrope in skandinavskih državah, kamor izvozimo nišne izdelke.

Brez sejmov bi bilo težko. Sejmi so ena izmed poti za prepoznavnost blagovne znamke?

Kot eden vidnejših ter prepoznavnih proizvajalcev sodelujemo na vseh pomembnih mednarodnih sejmih v Evropi ter ZDA, to so IPM, PLMA, Pest Ex, Pest World, Parasitec, Pest Protect. Na mednarodnih sejmih se predstavljamo z vsemi blagovnimi znamkami, to so Plantella, Bio Plantella, Ratimor in Effect. Pri izvozu v tujino pa smo bolj uspešni z naših biocidnim programom, z blagovnima znamkama Ratimor in Effect za zaščito doma pred glodavci in insekti.

Pravite, da so vaši inovativni izdelki in patenti plod domačega znanja in razvoja?

V podjetju veliko vlagamo v razvoj in inovacije. Kupca želimo prepričati z inovativnimi rešitvami. Inovacijska kultura se nam zdi pomembna za pridobivanje konkurenčne prednosti podjetja, pa tudi gospodarstva na sploh. Zato vlagamo v kadre. Večina zaposlenih je zelo visoko izobraženih. Sodelujemo s strokovnimi inštitucijami pri nas in po svetu. Pomembno pa nam je tudi poznavanje potreb in navad uporabnikov in sledenje trendom zmanjševanja negativnih vplivov na okolje. Naj naštejem nekaj patentnih prijav, ki jih je veliko, pa to ni piar! Na primer gnojilo za rastline v obliki šumečih tablet (Plantella Tabs in Bio Plantella Tabs), komprimirani parafinski bloki za boj proti glodavcem, ki so izredno privlačni in omogočajo uporabo v vseh klimatskih pogojih (I-Bite). Potem mikroenkapsuliran insekticid v obliki mikronskih kapsul in pri katerem je aktivna snov zaščitena z membrano. Membrana ščiti aktivno snov pred zunanjimi vplivi, kar omogoča dolgotrajno 6 mesečno delovanje. Hkrati je izdelek bolj varen in prijazen za uporabnika, neciljne organizme in okolje.
Naše inovacije predstavljamo v raznih znanstvenih publikacijah, npr. Bio Plantella Super, Natur, Flora verde. Prejeli smo več nagrad v Sloveniji (Produkt leta, Naj ekološki izdelek, …), a tudi po svetu, naj vrtnarski izdelek na Finskem, Naj vaba za miši in podgane na Poljskem.

Omenili ste že biocidni program, različna sredstva za odganjanje žuželk in mrčesa, za uničenje glodalcev itd. Biocidi so pesticidi, ki so nevarni tudi za okolje. Kaj sporočate kupcu na etiketah? Koliko je lahko učinkovit biocid le iz naravnih sestavin?

Biocidi so del našega vsakdana, saj jih najdemo na vsakem koraku in v vsakem gospodinjstvu. Del biocidov so, kot ste omenili, tudi insekticidi. Potrebno se je zavedati, da tudi žuželke same niso neškodljive, prenašajo bolezni in nesnago, uničijo našo hrano, oblačila in imetje … Unichem zato kupcu ponuja izdelke, ki rešujejo njihove težave z insekti, hkrati pa se trudimo, da imajo ti izdelki čim manjši vpliv na okolje in zdravje uporabnikov. Zato si prizadevamo, da so aktivne snovi in formulacije v teh izdelkih skrbno izbrane, da je vpliv na okolje čim manjši. Seveda pa želimo z natančnimi navodili na izdelkih zlasti o načinu uporabe podati čim več informacij, kako varno uporabljati izdelek in kaj storiti z odpadno embalažo.

Koliko je v biocidnih izdelkih naravnih sestavin?

Veliko aktivnih snovi v naših izdelkih ima izvor v naravi, naj omenim naravni piretrin. Te aktivne snovi so bile tudi osnova za izdelavo sintetično pridobljenih aktivnih snovi, ki so imele izboljšanje lastnosti zaradi omejene učinkovitost in določenih slabosti naravnih aktivnih snovi. Zaradi tega so biocidi iz naravnih aktivnih snovi le kratkotrajno učinkoviti in le delno rešujejo naše težave s škodljivci.

Se je v času krize povečala prodaja za potrebe domačega vrtnarjenja in koliko se priporočila za samooskrbo in lokalno pridelavo poznajo povpraševanju?

Seveda. Prodaja se je v času krize povečala. Ljudje so zaprtje javnega življenja in izolacijo v zavetju svojega doma izkoriščali tudi z aktivnim vrtnarjenjem. Prišli smo jim naproti. Prilagodili smo svoj komunikacijski model in z vsakodnevnim svetovanjem, javljanji v živo preko socialnih omrežij, s ponujanjem naših izdelkov preko spletnih trgovin in podobnim smo uspeli zadovoljiti potrebe naših kupcev.

Samooskrba?

Kultura samooskrbe je pri nas dobro zakoreninjena. V času samoizolacije pa je bilo opaziti dodaten interes in povečanje povpraševanja po izdelkih za vrt. Upam in verjamem, da bodo vsi novi vrtnarji to lepo in zdravo navado obdržali tudi vnaprej.

Med vašimi proizvodi je bio zemlja. Za kakšen proizvod gre? Kako ocenjujete zelo liberalni uvoz zemlje, ki jo prodajajo v trgovskih centrih po nizkih cenah, a ni kakovostna?

Ja, v liniji Bio Plantella imamo 3 BIO zemlje. Čeprav so vse naše zemlje iz naravnih surovin, v BIO zemljah dodajamo le organska gnojila, zato so primerne za ekološko pridelavo. Posebnost naše organske zemlje je tudi pakiranje v vrečko z ročajem po posebnem postopku, ki omogoča kompresiranje v 2 x manjše pakiranje, kot je volumen vsebine. Za razliko od ostalih zemelj na trgu to pakiranje ne zahteva osiromašenja substrata, pač pa kakovost ostane enaka. Cena zemlje na trgu je zagotovo odraz kakovosti. Nizko cenovni substrati imajo slabo kakovost surovin, slabši pH, manjšo hranljivost, neprimerno zračnost, še najhuje pa je, da te zemlje vsebujejo številne neželene delce.

Katere?

Določeni substrati lahko zaradi prekomerne vsebnosti neželenih snovi pomenijo celo tveganje za človekovo zdravje. V večini primerov predstavljajo problem težke kovine, kot so svinec, kadmij, baker, krom, cink, vanadij in živo srebro. Mnoge težke kovine tako mi kot rastline sicer potrebujemo, a v izjemno majhnih količinah, zato jih je hitro preveč. Na srečo je bila sprejeta nova EU zakonodaja (UREDBA (EU) 2019/1009 evropskega parlamenta in sveta o določitvi pravil o omogočanju dostopnosti sredstev za gnojenje na trgu EU, spremembi uredb (ES) št. 1069/2009 in (ES) št. 1107/2009 ter razveljavitev Uredbe (ES) št. 2003/2003), ki bo uredila to področje do sredine leta 2022. Vsi naši substrati, klasični in BIO, so seveda skladni s to uredbo.

Kaj je vaše najučinkovitejše sredstvo proti rdečim polžem, hudo nadlogo na številnih domačih vrtovih?

Proti rdečim in ostalim polžem je visoko učinkovito sredstvo Bio Plantella Arion, ki se uporablja kot kontaktni limacid v obliki gotove vabe, pripravljen za takojšnjo uporabo. Narejen je na osnovi naravnega železa in ima ekološki certifikat. Polže privablja s slastnim okusom in jih tako odvrača od hranjenja z našimi gojenimi rastlinami. Sredstvo je izjemno odporno na padavine. Poginuli polži niso vidni in ne puščajo sledi.

Klub Gaia je vaša posebnost, prav tako vaša vrtnarska spletna skupnost. Kako ste uspeli tako povezati ljubitelje narave, rož in vrtnarjenja?

Poslanstvo Kluba Gaia je pomoč ljubiteljskim vrtnarjem s strokovnimi informacijami, svetovanjem, učenjem in pomočjo pri reševanju težav na vrtu. Ko je Klub Gaia pred 25. leti pričel z delovanjem, je bil to edini dostopni vir informacij za ljubiteljske vrtnarje, ki niso imeli strokovne kmetijske izobrazbe, želeli pa so si pridelati lastno zelenjavo in sadje ali okrasiti svoj vrt s cvetjem. In kajpak pri tem uspeti. Z vstopom interneta se je dostopnost do informacij o vrtu povečala. Veliko kakovostne literature in informacij prihaja iz tujine, ki pa zaradi različne klime in ponudbe ni direktno prenosljiva na naš trg.

Vi delate drugače.

Naša prednost je predstavitev preizkušenih dobrih praks in idej z domačih vrtov. Aktualne in strokovne informacije ponujamo v klubski reviji Gaia na svetovalni številki, preko spletnih medijev in predavanj v živo na terenu in preko spleta. Največji fokus imamo na informiranju o aktualnih opravilih na vrtu in potrebnih ukrepih, kako pridelati čim več kakovostne in zdrave domače zelenjave in sadja. Mnoge informacije o aktualnih težavah dobimo preko vprašanj naših članov. Mi jim ponudimo rešitev. S spremljanjem in usmerjanjem trendov pri urejanju okrasnih vrtov, pri zasaditvah za balkone in ureditvi stanovanja. Dajemo ideje. Istočasno spodbujamo sožitje z rastlinami za dobro počutje in zdravje. Ker je ljubiteljskim vrtnarjem pomembno druženje s podobno mislečimi, v Klubu Gaia že vrsto let organiziramo srečanja, potovanja in predavanja, kjer se spoznavajo in družijo. Posvetujejo pa se lahko tudi z največjimi strokovnjaki z različnih področij vrtnarjenja.

Letošnji načrti? Bo kriza vplivala na poslovni izid?

Unichem se je v tej krizi zelo dobro znašel in zapolnil nastale vakume z najrazličnejšimi aktivnostmi. Ljudem smo pomagali predvsem pri vrtnarjenju in še pravočasni samooskrbi. Rezultati so bistveno boljši od lanskih in od planiranih pričakovanj.

Kakšne so priložnosti kemijske panoge, da se bolj kot doslej vključi v zeleno poslovanje in v krožno gospodarstvo?

Vidimo veliko možnosti za vključevanje. Prihodnost je v tem, da bi lahko trenutno neuporabne odpadke predelali v neoporečna organska gnojila. Prav tako imajo potencial leseni ostanki za uporabo v substratih. Unichem se že vključuje v razne projekte, kjer skupaj z drugimi industrijami in fakultetami iščemo možne rešitve. So pa to zelo zahtevni projekti, rešitev ne bo čez noč.
Zaradi vse strožje zakonodaje in tudi zavedanja ljudi, da je potrebno biti ekološko bolj osveščen, bodo zelena tehnologija, krožno gospodarstvo in trajnostne usmeritve v kemijski industriji vedno bolj prisotne.