(Ne)prijazno ravnanje Krke z okoljem?

Tokrat so na vrsti nevarni odpadki. Doslej preveč v senci. Objavljamo program tradicionalnega okoljskega simpozija, sedmega po vrsti. Tema: (Ne)varno ravnanje z nevarnimi odpadki v Sloveniji. Poudarki so znani: življenjski cikel nevarnega odpadka in odgovornost povzročitelja. Največ nevarnih odpadkov ustvarita industrija in obrt, a tudi nova Uredba o ravnanju z odpadnimi zdravili je zdaj vroča tema. Zato smo ponudili Krki možnost, naj nastopi na simpoziju z uvodnim prispevkom in predstavi, koliko je odgovorna do okolja in če se lahko že vrine med zelena podjetja. Družba s takšnim brezmernim ugledom, ki je v marsičem olimpijec med slovenskimi dobičkonosnimi podjetji, si zasluži takšno prijazno povabilo. Toda, glej! Najprej so želeli, da se v njihovi temi izpusti beseda zeleno, nato pa je uprava dokončno odločila, da zaradi drugih obveznosti ne morejo pripraviti predstavitve. A časa bi imeli nekaj manj kot tri mesece.

Krka se mora zdaj sama vprašati, ali res nima kaj povedati ali jo je nekoliko sram, ker je do okolja in javnosti manj družbeno odgovorna, kot bi morala biti. Umik in molk sta preveč zgovorna. Ali ji daje kisik v ponosu le dobiček, v sloganu živeti zdravo življenje pa je zmanjkalo okoljske globine?

Simpozij bo v pomladnem maju.

V embalažnem delu revije smo pogledali v Fructal, v rubriki Obraz pa je dobil zasluženo mesto Andrej Frangež iz Transpacka. In okrogla miza? Tudi goljufa se, zato se naj vsakdo pogleda v ogledalo, ne le MOP, takšen je naslov. Novi minister bi jo moral skrbno prebrati. Pa tudi vsi, ki so odgovorni, da bo v Sloveniji več reda pri ravnanju s smetnjaki. Okrogla miza v živo je na www.zelenaslovenija.si.

Naj napovem, da maja izide 50. revija EOL.

Jože Volfand,
glavni urednik


Embalaža kot dodana vrednost kulturi in turizmu

Okrogla miza o izvajanju okoljski predpisov: Tudi goljufa se, zato se naj vsakdo pogleda v ogledalu, ne le MOP

Logistika je nenehen boj za dodatni prihranek


Revijo si lahko .pdf formatu prenesete tukaj.