Ker se vedno bolj zavedamo pasti na hitro in s pomočjo kemije pridelano hrane, vse bolj iščemo alternative. Tako imajo vedno večjo vrednost ekološka pridelava in kratke verige dobave. Najvišjo kakovost predstavlja vse, kar je pridelano na dosegu rok in uporabljeno čim bolj sveže. Tega se zavedajo tudi vrhunski kuharski guruji, ki iščejo v svoji bližini na ekološki način pridelane specialitete, kot so divji šparglji (Asparagus acutifolius). Tam, kjer v bližini rastejo v naravi, po vsem Sredozemlju torej in tudi v našem Primorju, so jih že dodobra usvojili v spomladanskem času, ko jih je možno nabirati. Turistični promotorji se njihove vrednosti zavedajo in tovrstne specialitete ponujajo kot lokalne posebnosti. Ker smo v vrtnariji Trajnice Golob-Klančič razvili vzgojo sadik tega divjega šparglja, opravili dolgoletno testiranje njegove prilagodljivosti na hladnejšo klimo in pri tem upoštevali tudi klimatske spremembe ter se potrudili za dobavo sadik in promocijo, postaja ta že v starih civilizacijah cenjena užitna in zdravilna rastlina, cenjena tudi v srednji in zahodni Evropi. Gojijo jo že slovenski, avstrijski in nemški ekološki kmetje, vrtičkarji vsepovsod in gastronomski mojstri na Danskem in Nizozemskem.

Vrtnarija Trajnice Golob-Klančič
www.trajnice.com