Ecotropheliadfa


Iskanje novih kombinacij okusov prinaša posebno zadovoljstvo, še posebej, če te kombinacije nastanejo skladno z načeli trajnosti in odgovornosti do okolja. Edinstvena izbira okusov nam je omogočila, da smo se zavihteli na vrh letošnjega tekmovanja Ecotrophelia, ki je potekalo na Gospodarski zbornici Slovenije. Ecotrophelia je priznano tekmovanje, ki spodbuja študente, mlade inovatorje, da razvijejo svoje ideje za nove, inovativne in trajnostne prehrane. In ni boljšega dokaza za uspešno izvedbo razvoja živilskega izdelka, kot je zmaga naše ekipe PestoArt z edinstveno linijo pesto omak.


Dobrodošli v svet PestoArt!

Skupina PestoArt je kvartet, ki ga sestavljamo študenti magistrskih študijskih programov Živilstvo in Podjetništvo. Iz Biotehniške fakultete prihajamo Pina Arnšek, Rosanda Javornik in Ema Luna Karara Geršak, ki skrbimo za tehnološko, senzorično in mikrobiološko sprejemljivost izdelkov. Anže Vedlin z Ekonomske fakultete pa je odgovoren za inovativne poslovne ideje, prodajo in ekonomiko.

Skupaj smo ustvarili tri pesto omake, ki združujejo umetnost in raznolikost okusov, ki se odlično dopolnjujejo in odražajo našo strast do kakovosti in kreativnosti. Pesto pomeni zelenjavna/začimbna omaka v obliki paste. In ker smo naredili tri pesto omake, zato trio pesto omak.

Pesto omake
Pesto omake

Pesto omako Sun-kissed Mary (ime Mary izhaja iz angleške besede za rožmarin, roseMary) sestavljajo sveže note rožmarina, sušeni paradižniki dodajo rahlo kiselkasto noto, pistacije hrustljavost, oljčno olje pa zaokroži, poudari in poveže okuse v sredozemsko pravljico. Sun-kissed Mary je primerna za vse, ki želijo poskusiti nekaj novega in okusnega ter dodati raznolikost svojim jedem.

Pesto omaka Krazy Kaly (ime Kaly izhaja iz angleške besede za ohrovt, Kale) je odsev divje strasti ekipe do inovacij v okusu. Ohrovtov pesto je drzna kombinacija svežine listnatega ohrovta in pikantnosti čilijevega olja, ki poskrbita za pravo eksplozijo okusov. Kremasto teksturo ustvarijo indijski oreščki in sončnična semena. Krazy Kaly je primerna za ljubitelje močnih in pikantnih okusov.

Caring Roty (ime Roty izhaja iz angleške besede za korenje, CarRot) je inovativna in hranljiva veganska pesto omaka. Odraža našo skrb za okolje. Korenčkovo zelenje, ki bi ga sicer zavrgli, spremlja osvežujoča nota limone in pražena sezamova semena. Kremasto teksturo ustvarijo indijski oreščki, oljčno olje pa okuse poveže v pravo kulinarično čarovnijo. Roty ponuja svež, blag in zemeljski okus z rahlo kiselkasto noto.

Zmaga na Ecotrophelii je dokaz trdega dela, strasti in predanosti, ki smo jo vložili v razvoj živilskih izdelkov. S svojim inovativnim pristopom in osredotočenostjo na kakovost smo postavili nov standard v svetu pesto omak. Omake niso namenjene le obogatitvi testenin, ampak lahko popestrijo tudi druge jedi. Odlično se podajo k rižotam, pečeni zelenjavi in krompirju, pečenemu mesu, morski hrani, pa tudi v solate. Z ekipo PestoArt umetnost in ustvarjanje v kuhinji ne poznata meja.

Zmaga na tekmovanju ni le poklon naši iznajdljivosti, strasti do gurmanskih užitkov in ustvarjalnosti, ampak tudi naši zavezanosti trajnostni prehrani. Uporabili smo lokalno pridelana zelišča in zelenjavo, hkrati pa združili edinstvene okuse, ki se med seboj lepo prepletajo. Na ta način smo potrošnikom ponudili prave umetnosti v kozarcu.

V skupini PestoArt nadaljujemo s svojo misijo, da obogatimo kulinarično sceno s svojimi izjemnimi kreacijami, obenem pa ostajamo zavezani k trajnostnim praksam in skrbi za okolje. Oktobra se bomo udeležili evropskega tekmovanja Ecotrophelia v Kölnu, kjer bomo z našim triom omak skušali prepričati tudi mednarodno javnost. Veselimo se novih, okusnih in trajnostnih kreacij, ki jih bomo v prihodnosti še lahko predstavili Sloveniji in svetu.

Spremljate nas lahko na socialnih omrežjih:

Spletna stran: https://pestoart.com/

Instagram: pestoart­company; https://www.instagram.com/pestoart_company/

Facebook: PestoArt; https://www.facebook.com/profile.php?id=100093556328446