Trendi pri embalaži v industriji lepote |
Industrija lepote predstavlja najvišjo tržno vrednost med glavnimi odjemalci embalaže. Nič čudnega. Tu je pomemben videz, produkti so zelo raznovrstni, zahtevana zaščita visoka, povrhu vsega pa so še druge zahteve, na primer specifična porazdelitev vsebine v embalaži. Lisa Goodwin, soustanoviteljica podjetja Ying&Yang Design, in Maria Viegas, direktorica marketinga za parfumske in kozmetične dejavnosti pri Alcan Packaging Beauty, sta za revijo Packaging Europe spregovorili o embalažnih trendih v industriji lepote.

Bistvo je v detajlih
Lisa Goodwin: Pakiranje luksuznih predmetov ima pomembno vlogo, ki je drugačna od drugih vrst pakiranja. Ne gre le za transport posamezne vrste blaga, saj mora embalaža posredovati izdelek na spektakularen način. Pri pakiranju razkošnih predmetov je bistvo v detajlih. Izdelava mora biti visoko strokovna oziroma zahtevna, hkrati pa mora že videz upravičevati višjo ceno izdelka. Tako uporabljamo detajle in teksture, ki dajejo dodatno stopnjo ‘posebnosti’, s katerimi nagovorimo vse potrošnikove čute.
Pri pakiranju luksuznih predmetov gre več kot le za predstavitev izdelka, gre za občutek, za vzbujanje vseh čutov. Embalaža mora pri potrošniku vzpodbuditi samozavest in hrepenenje. Njegova izkušnja z embalažo luksuznega predmeta mora biti močna, tako emocionalno kot časovno, hkrati pa se mora nanašati na več čutov.

Celovita izkušnja potrošnika
Najprej mora potrošnik doživeti izkušnjo odvijanja oziroma odpiranja embalaže, ki se mora nadaljevati z izkušnjo samega izdelka. Večina luksuznih izdelkov ima glede pakiranja določena vizualna pravila, ki zajemajo dizajn celotne družine embalaže: od embalaže izdelka do nosilnih vrečk, trgovinskih izložb, ovijalnega papirja … Vsaka embalaža je opremljena še s podpisom (npr: Luis Vuitton z LV in Veuve Clicqot Orange).
Ena izmed izrazitih lastnosti našega trga je, da se kozmetika in parfumi pogosto kupujejo kot darilo, zato je sekundarna embalaža pogosto oblikovana temu primerno. Obstaja temeljna razlika med zahtevami kozmetike in finimi parfumi. Pri obeh gre za videz, le da je pri kozmetiki embalaža oblikovna bolj z vidika formata samega izdelka in glede na potrošnikovo uporabo (kot je na primer torba za dekleta). Pri dišavah gre samo za videz embalaže – ‘poglejte me!’. Zato ima lahko hvalisav, kontroverzen videz, ki je seveda prijeten za pogled. Sam izdelek v embalaži pa presega videz in komunikacijo.
Druga zgodba je prijaznost uporabe. Pri embalaži dišave to ni nujni pogoj, medtem ko mora biti v kozmetiki embalaža bolj funkcionalna in usmerjena k uporabnosti.

Hitra rast kozmetike za moške
Trendi na trgu se v kategoriji parfumov in kozmetike rahlo razlikujejo. Embalaže za parfume so odvisne bolj od načina življenja, so lahko bolj provokativne, kontroverzne, izdelane (Baz Luhrmann, Calvin Klein, Guerlain idr.). Kozmetika pa je lahko bolj usmerjena v zabavo, če trendi to narekujejo, in lahko doseže tudi mlajše uporabnike (na primer Bourjois in Too Faced). Zadnje čase opažamo hiter vzpon kozmetičnega trga za moške, saj so tudi moški na tem področju začeli bolj skrbeti zase. To zahteva moški pristop, kar vodi področje kozmetike v nove smeri.

Inovacija je gonilna sila
Maria Viegas, direktorica marketinga za parfumske in kozmetične dejavnosti, Alcan Packaging Beauty: Trenutno dinamiko trga lahko opišem z besedo ‘inovacija’. Zaradi ekonomskih težav, ki vplivajo na bolj ali manj vsa področja, ostaja inovacija gonilna sila. Kar je zanimivo za analizo, pa je orientacija, ki jo inovacija prinaša. Po mojem mnenju prinaša nekaj bolj subtilnega, bolj učinkovitega in bolj ustvarjalnega. Vodi nas k temu, da razmišljamo zunaj okvirov znanega in raziskujemo različne kote tega področja. Če pogledamo na trg za make-up in nego kože, so blagovne znamke s svojimi formulami storile čudeže. Začeli so se zavedati, da sam izdelek ni vse. Nanašalci ali aplikatorji so postali gonilo razlikovanja. Nanašalci pomagajo potrošniku, da iz formule izdelka dobi najboljše učinke. Zadnje pridobitve na tem področju pri maskarah, lip-glossih in celo pri kompaktnih proizvodih so postali dobri simboli tega trenda.