Zelene tehnologije


V italijanskem Riminiju je med 7. in 10. novembrom 2023 potekal že 26. tradicionalni sejem zelenih tehnologij v organizaciji Italian Exhibition Group (IEG), ki v Evropi in na Mediteranu predstavlja največjo platformo za ekološko tranzicijo oziroma krožno gospodarstvo in obnovljive vire energije. V primerjavi z letom 2022 so razstavni prostor povečali za 10 %, udeležba pa je bila za kar 15 % večja. Glavna tematska razstavna področja na sejmu so zajemala odpadke kot vire surovin, krožno in regenerativno biogospodarstvo, obnovo tal in zemljišč, bioenergijo in agroekologijo, vodni krog in modro gospodarstvo ter nenazadnje tudi spremljanje in nadzor okolja.


Sejem zelenih tehnologij je dal jasen signal, da so tehnologije za krožno gospodarstvo pripravljene na regeneracijo ekosistemov in so zaradi politik, usmerjenih v razogljičenje, tudi donosne. Na ogled so bila med drugim najnovejša okolju prijazna vozila za zbiranje in odlaganje odpadkov ter urbane sanitarije, ki so bile razstavljena na bienalnem sejmu SAL.VE, organiziranem s strani ANFIA.

Dobičkonostnost zelenih rešitev za gospodarstvo so potrdili tudi v poročilu »Gospodarstvo jutrišnjega dne: razogljičeno, krožno in regenerativno zeleno gospodarstvo« (The economy of tomorrow: a decarbonised, circular and regenerative green economy), ki je bilo predstavljeno na otvoritvi dogodka Zelenega gospodarstva 2023. Ocenili so, da bo le iz evropskega regulativnega svežnja za dekarbonizacijo »Pripravljeni na 55« v desetletnem obdobju koristi v višini 689 milijard evrov glede na kumulativne stroške v višini 137,7 milijarde evrov.

Obiskovalci Ecomonda prihajajo iz vse več držav, predvsem iz evro-sredozemskega območja, in sicer iz Španije, Nemčije, Grčije, Srbije, Egipta in Tunizije, sledijo severna in podsaharska Afrika, balkansko območje, Latinska Amerika, Severna Amerika, Indija in Bližnji vzhod zlasti za modro gospodarstvo. Sejemsko dogajanje je z obsežnim programom konferenc, delavnic in seminarjev ustvarilo kar 2.700 poslovnih povezav.

Letošnji Ecomondo je uvedel nagrado za vse nastajajoče inovatorje italijanskih zelenih podjetij, imenovano po Lorenzu Cagnoniju. Nagrado so osvojila podjetja Eco Reciclyng iz Viterba, HBI iz Trevisa in globalna znamka AMP Robotics ter tri start-up podjetja – 3Bee iz Milana, Oxoco iz Barija in Mixcycling iz Vicenze. Podjetja, ki so najbolj zavezana k ekološkim inovacijam, so prejela nagrado za trajnostni razvoj, ki jo spodbujata Fundacija za trajnostni razvoj in Ecomondo.