Parlament Cinkarna


Mestna občina Celje je bila decembra 2023 na mednarodnem bienalnemu urbanističnemu natečaju Europan Europe na Dunaju razglašena kot predlagateljica najboljše rešitve Parlament Cinkarna.


Celje Panorama Alja Cestnik

Rešitev za urbano regeneracijo območja stare Cinkarne, ki jo je zasnovala ekipa arhitektov in urbanistov iz Avstrije, Španije in Nemčije, prinaša pomembne vidike za razmislek na področju nadaljnjega načrtovanja razvojnih aktivnosti v tem degradiranem delu mesta.

Celje Panorama Alja Cestnik

Rešitev na severnem delu območja predlaga gostejšo zazidavo z različnimi tipologijami, ki naj gradijo na raznolikosti družbenih in razvojnih programov. V središčnem delu rešitev prepleta naravo z urbanim in se ponuja kot javni prostor, ki vključuje socialno in okoljsko raznolike perspektive za razvoj vitalne skupnosti. Južni del je zasnovan kot naravno-rekreacijski rezervat ob reki s pestrim programom. Koncept je prejel visoko oceno žirije, ker pripoveduje zgodbo in ima močno sporočilo sodelovanja.

»Zmagovalna rešitev predstavlja odprti zemljevid, ki vodi v prihodnost možnosti. Ta je le ohlapno zarisana, saj omogoča nenehno rast projektov skozi postopen razvoj lokacije. Z okoljsko sanacijo ter s posegi krajinskega oblikovanja v kontekstu urbanega načrtovanja prav tako omogoča presek negativne konotacije tega območja,« je o Parlamentu Cinkarna povedal župan Mestne občine Celje, Matija Kovač.