Promocija

ALPLA


Proizvajamo inovativne sisteme embalaže, plastenke, zamaške in druge brizgane dele za širok spekter industrij. ALPLA ima bogato zgodovino, ki temelji na družinskih vrednotah, napredni tehnologiji in znanju ter predanosti naših zaposlenih kar nas in naše proizvode ločuje od konkurence. Naše poslovne dejavnosti temeljijo na trajnosti in optimalni rabi virov. Z več kot 30-letnimi izkušnjami na področju recikliranja in lastnimi reciklažnimi obrati prispevamo k temu, da plastika ostane v materialnem krogu.


Svoje poslanstvo uresničujemo na podlagi štirih R načel (the four R’s): Zmanjšaj (Reduce), Ponovno uporabi (Reuse), Recikliraj (Recycling) in Zamenjaj (Replace).

Lažje plastenke prispevajo k zmanjšanju ogljičnega odtisa. Nenehno optimiziramo razvoj ultralahke embalaže, ki za svojo proizvodnjo zahteva manj materialov, kar ohranja dragocene vire in varčuje z energijo.

Kot primer dobre prakse ponovne uporabe izpostavimo povratno PET plastenko Genossenschaft Deutscher Brunnen (GDB) v Nemčiji, ki hkrati vsebuje 30 % recikliranega materiala in prenese do 25 ciklov v sistemu povratne embalaže.

Plastika je reciklabilen embalažni material. Uporabljena plastična embalaža ni odpadek ampak dragocen vir. Proizvodnja virgin PET plastenk prispeva k večji porabi virov in emisijam ogljika. Sežiganje PET plastenk povzroča visoke emisije CO₂, dragocena sekundarna surovina pa je na ta način izgubljena. Naš celoviti cilj je zato ohraniti čim več plastike v reciklažnem obtoku, jo predelati in uporabiti za proizvodnjo nove embalaže.

Recikliranje ni le tehnični izziv – gre tudi za vprašanje oblikovanja. Potrebna je preudarnost, da lahko embalažo usmerjeno vključimo nazaj v reciklažni obtok. Barva, surovine in obdelava so pomembni parametri, ki vplivajo na reciklabilnost plastike. S temi parametri lahko utremo pot dolgemu življenju v reciklažnem obtoku že v fazi zasnove nove plastenke.

V sodelovanju z različnimi partnerji razvijamo tudi alternativne surovine za embalažo prihodnosti na osnovi celuloze, sladkornega trsa ali lupin sončničnih semen.

Podjetje ALPLA je v Sloveniji prisotno od leta 2003. Z dolgo tradicijo projektov recikliranja in ponovne uporabe smo leta 2021, skupaj lastnikom blagovne znamke Donat, podjetjem Atlantic Droga Kolinska, zagnali projekt Plastenka za plastenko mineralne vode Donat. Od leta 2021 so vse plastenke Donat proizvedene iz 100-% recikliranega PET (rPET) materiala. Iz slovenskega sistema zbiranja odpadne embalaže smo s partnerji organizirali sortiranje zelenih plastenk, ki jih v lastnem reciklažnem obratu v Avstriji predelujemo v visoko kakovostni rPET, katerega predelalamo nazaj v novo rPET predformo. S tem smo poskrbeli, da je odpadek postal dragocena surovina.

Poleg Donat plastenke so na slovenskem trgu že več let prisotne plastenke z različnimi deleži rPET-a (20–50 %). Prvo rPET plastenko smo skupaj s Pivovarno Laško Union slovenskemu trgu predstavili leta 2011, gre za izvirsko vodo Zala, proizvajalca Pivovarna Laško Union. Tri leta kasneje smo zagnali prvi projekt plastenka za plastenko pri nas s partnerskimi podjetji za blagovni znamki pijač Fruc in Cockta.

Zadnji v vrsti uspešnih projektov trajnostne embalaže je PET plastenka Radenska Classic 0,5l, ki je prav tako proizvedena iz 100-% rPET.

Skladno z usmeritvami EU in lastnimi trajnostnimi zavezami se delež rPET-a v embalaži na slovenskem trgu iz leta v leto povečuje, s čimer vsi deležniki kolektivno prispevamo k ohranjanju okolja za prihodnje generacije.

Več informacij na www.alpla.com in www.sustainability.alpla.com


Sustainability Alpla