Engrotus EOL 167

Inštitut za nutricionistiko je Omako s paradižnikom Ana Roš & Tuš prepoznal kot inovativno živilo leta 2022 s področja trajnosti. Omaka pooseblja vizijo in trajnostno usmerjenost največje kuharske mojstrice na svetu Ane Roš in Tuša kot k trajnosti ter lokalnosti zavezanega trgovca. Omaka s paradižnikom nastaja iz izjemno cenjenega paradižnika Lušt, ki so mu skrbno dodane lokalne sestavine iz Prekmurja in Prlekije. Paradižnik, ki bi bil prezrel za dostavo do trgovin in drugih kupcev ter bi ga morali zavreči, je obran ročno in do bližnje proizvodnje dostavljen po izjemno kratki dobavni poti. Omaka nastaja pri malem, butičnem lokalnem proizvajalcu TRS Renkovci (Zavod za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti), ki deluje po načelu socialnega podjetja in zaposluje invalidne osebe iz lokalnega okolja. Skrbno izbranemu, zrelemu in sočnemu paradižniku, ki je že sam pridelan na trajnostni način, so dodane izbrane lokalne sestavine (začimbe). Delo v proizvodnji poteka ročno. Izdelek ne vsebuje umetnih dodatkov, barvil ali velike količine soli in sladkorja. Polni okus omake je plod kakovostnih lokalnih surovin in odlične recepture kuharske mojstrice Ane Roš. Za nastajanje izdelka je potrebnih minimalno transportnih poti, s predelavo zrelega paradižnika zmanjšujemo količino odpadne zelenjave, ki nastaja z delovno vnemo težje zaposljivih ljudi v njihovem lokalnem okolju. Tudi steklena embalaža je primerna za večkratno uporabo.

Engrotuš d.o.o.
www.tus.si