Gimnazijci Biotehniškega centra Naklo pri izbirnem predmetu kmetijstvo v majhnih skupinah raziskujejo trajnostne izzive kmetijstva v Alpah. Ne zanima jih le vpliv kmetijstva na zdravje ljudi in ohranjanje okolja. Odkrivajo tudi načine, kako lahko tradicionalni izdelki postanejo poslovna priložnost na podeželju. Njihov namen je ohraniti podeželje, predvsem alpski svet, ki je poseljen. Prva skupina gimnazijcev raziskuje, kako dodati vrednost mleku, ki ga pridobivajo pri eni od dijakinj doma. Bo nastal jogurt, sir ali kaj tretjega? Druga skupina se sprašuje, kako bi se lokalni kmetje povezali in organizirali ter skupaj nastopili na trgu. V tretji skupini se vse vrti okoli medu. Iz domačega cvetličnega medu, moke, vode in jelenove soli bodo zgnetli testo za tradicionalne dražgoške kruhke. Okrasili jih bodo z nageljni, planikami in grozdi vinske trte. Na terenu si bodo ogledali primere dobrih poslovnih in trajnostnih praks. Izdelali bodo produkt oz. izvedli akcijo ozaveščanja o trajnostnih izzivih, ki so jih raziskovali. Ob koncu bodo svoje produkte in akcije predstavili dijakom iz alpskega dela Italije in Francije, ki prav tako sodelujejo v Erasmus+ projektu Alps4nats. Biotehniški center Naklo je kot prva šola v Sloveniji pridobil naziv Alpska šola. Mladim želimo približati alpski svet, da v njem najdejo svoje življenjske in poklicne priložnosti ter ohranjajo naravno in kulturno dediščino alpskega sveta.

Zapisala: Urška Kleč

Biotehniški center Naklo
www.bc-naklo.si