Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo v sodelovanju z različnimi fakultetami izvaja izobraževanja na temo zelenega javnega naročanja. Tako na ravni EU kot v Sloveniji javna naročila predstavljajo letno 14 odstotkov bruto domačega proizvoda, v javno naročanje pa so vpeti vsi porabniki javnih sredstev, gospodarstvo v vlogi ponudnikov in pravne osebe, ki svetujejo naročnikom in ponudnikom pri pripravi naročil.

Ekipa za zeleno javno naročanje, ki deluje v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, je od februarja do začetka aprila za študente petih slovenskih fakultet izvedla izobraževanja na temo javnega naročanja in vključevanja okoljskih vidikov v javna naročila.

Namen teh izobraževanj je študentom približati vsebine zelenega javnega naročanja in s praktičnimi primeri prikazati načine vključevanja okoljskih vidikov v javna naročila in v porabo javnih sredstev. Na ta način usposabljamo osebe še preden se vključijo v delovni proces, torej pred prvo zaposlitvijo. Izobraževanja so brezplačna, vsebino pa je možno prilagoditi potrebam vsake izobraževalne ustanove. V primeru interesa po prilagojeni izvedbi izobraževanja so naši sodelavci predstavnikom fakultet na voljo na zejn.mope@gov.si.

Vir: MOPE