Na 8. posvetovalni konferenci Platforme znanja: Ozelenitev visokega šolstva je potekala predstavitev eVodnika ter ePojmovnika oziroma zelenega slovarja. Ideja zanj se je razvijala dlje časa, prvo pobudo pa so podale fakultete, ki so potrebovale podporo pri opredelitvi zelenega oziroma okolju in podnebju prijaznega v kontekstu viosokošolskega izobraževanja. Na pomoč so jim priskočili strokovnjaki z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.
Pripomoček za ozelenjevanje visokošolskega izobraževanja eVodnik je namenjen zaposlenim na fakultetah, tako pedagoškemu kadru kot tudi sekretariatom fakultet. Zaradi vsebinske širine je eVodnik uporaben kot podpora aktivnostim ozelenjevanja izobraževanja nasploh, ne glede na stopnjo izobraževanja. »Ozelenjevanje izobraževanja razumemo široko – to je lahko vključevanje okoljskih vsebin v učne načrte, lahko gre za zmanjševanje okoljskega odtisa fakultete, šole in njenih zaposlenih, lahko pa gre denimo za izvajanje okoljskih projektov v občini ali regiji, v kateri deluje fakulteta,« pojasnjuje Urška Zupanec iz Sektorja za visoko šolstvo na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije.
Ključen del eVodnika je ePojmovnik, ki predstavlja zeleni slovar, torej temelj za jasno in strokovno izrazoslovje na področju okoljskih in podnebnih politik. Na področju okoljskih izrazov po besedah predstavnikov fakultet vlada precejšnja zmeda – še posebej v medijih in v splošni literaturi.
Zeleni slovar vsebuje kar 125 gesel razdeljenih v deset vsebinskih področij: zeleni prehod in trajnostni razvoj, energetika, gospodarstvo, grajeno okolje, izobraževanje za zeleni prehod in trajnostni razvoj, mobilnost, odpadki, ohranjanje narave, podnebne spremembe ter varstvo okolja. Kot najtrši oreh so se izkazala ravno tista gesla, ki se uporabljajo v različnih okoljih – s strani različnih ustanov in skupin, in ki imajo lahko tudi določen političen podton. Tudi med avtorji omenjenega zelenega slovarja so se pri posameznih geslih pojavljala mnenjska razhajanja. »Primer trdega oreha je na primer geslo ‘odrast’, ki lahko ljudi tudi nazorsko zelo razdeli, zato smo si prizadevali, da bi ponudili čim bolj nevtralen opis, ki bi lahko ponudil tudi neko izhodišče za dialog o tem konceptu,« pojasnjuje Urška Zupanec.

Vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo