Vlada je 21. septembra potrdila pripojitev sistemskega operaterja distribucijskega elektroenergetskega omrežja SODO k družbi ELES, ki je sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja. Vlada se kot edini družbenik Elesa v nadaljnjem postopku pripojitve družbe SODO odpoveduje več upravičenjem družbenika v primeru pripojitev po zakonu o gospodarskih družbah, kot so zahteve po poročanju, pregledih in reviziji pripojitve.

Z 22. decembrom lani je družba ELES vstopila kot družbenik družbe SODO s stoodstotnim deležem, pred tem je bila njen stoodstotni družbenik republika Slovenija. Formalno bo pripojitev izvedena v mesecu oktobru. S pripojitvijo družbe SODO k družbi ELES bo koncesija za izvajanje gospodarske javne službe dejavnost sistemskega operaterja distribucijskega omrežja električne energije prenesena na družbo ELES. Spremenilo se bo tudi dosedanje ime družbe ELES, ki se bo po novem imenovala ELES, d.o.o., operater kombiniranega prenosnega in distribucijskega elektroenergetskega omrežja.

ELES bo prevzel vse zaposlene družbe SODO, tako da bodo poslovni procesi, ki jih je do pripojitve izvajala družba SODO, potekali nemoteno naprej. Tako se bo 37 zaposlenih s SODO v skladu z njihovimi dosedanjimi nalogami ter potrebami na Elesu razporedilo po področjih družbe ELES. Pretežni del zaposlenih bo delo še naprej opravljal na lokaciji v Mariboru. Prav tako bodo na spletni strani www.sodo.si do nadaljnjega dostopne vse informacije in aplikacije za uporabnike omrežja.

Vir: EZS