Družba GEN-I že od leta 2021 naprej svojim odjemalcem dobavlja zgolj brezogljično električno energijo. Z zagonom prve prave sončne skupnosti v Sloveniji so z Občino Ajdovščina zdaj naredili nov mejnik na poti zelenega prehoda – tudi tistim, ki ne morejo imeti lastne sončne elektrarne, omogočajo pridobivanje električne energije iz sonca brez lastne investicije.
Občina Ajdovščina kot lastnik objektov in Skupina GEN-I kot investitor sta začeli predajati novo Sončno skupnost Ajdovščina prvim lokalnim odjemalcem. Sončni paneli v skupni površini 5.432 kvadratnih metrov in skupno močjo skoraj 700 kW bodo zagotavljali zanesljiv in čist vir energije, nižje mesečne stroške in prijeten občutek, da so člani skupnosti pripomogli k zmanjševanju emisij brez vpliva na kakovost življenja v njihovih domovih. Ko bodo v prihodnjih tednih vsi distribucijski postopki za priklop posameznih odjemalcev v sončno skupnost končani, bodo sončni paneli zagotavljali energijo okoli 180 gospodinjstvom.
Občina Ajdovščina in Skupina GEN-I sta pionirja na področju razvoja sončnih skupnosti v Sloveniji.
»Prizadevanje za čisto okolje in energetsko učinkovitost je ena izmed prioritet lokalnega delovanja. Z gotovostjo k temu prispeva tudi zgleda vreden projekt Sončne skupnosti Ajdovščina, saj je usmeritev v obnovljive vire energije pomemben korak naše skupne prihodnosti. Zato smo veseli pozitivnega odziva občanov na javni poziv za vključitev v sončno skupnost, ki je povsem izpolnil naša pričakovanja. S sodelovanjem v skupnosti so si občani zagotovili trajnostno energijo po nižji ceni od tržne, hkrati pa so se izognili stroškom investicije, pridobivanju soglasij, gradbenim delom, pa tudi vzdrževanju in zavarovanju – torej vsemu, česar bi bili deležni ob odločitvi za lastno sončno elektrarno,« je ob simbolični predaji sončne lokalne skupnosti izpostavil župan Tadej Beočanin.

Vir: Občina Ajdovščina