Pobuda za izenačitev mejnih vrednosti med sežigalnicami in napravami za sosežig je bila s strani nevladnih organizacij podana že večkrat. Podpirajo stalno zniževanje vplivov gospodarskih dejavnosti na okolje, a želijo ob tem slediti enotni evropski zakonodaji, ki podjetjem omogoča konkurenčno delovanje na enotnem evropskem trgu. Uveljavljen koncept najboljših razpoložljivih tehnologij (BAT) je dokazano privedel do napredka. Evropska zakonodaja ureja področje mejnih vrednosti različnih industrijskih naprav na strokoven in utemeljen način, upoštevajoč najširši evropski družbeni in znanstveni konsenz.

V primeru Salonita Anhovo se mejne vrednosti od sežigalnic razlikujejo pri dveh parametrih, NOx in TOC, kar je procesno utemeljeno. Znižanje teh dveh parametrov lahko omogočijo s sklopom posodobitev, za katere bodo namenili več kot 40 milijonov evrov, po tem ko pridobijo potrebna dovoljenja, ki jim bodo omogočila izvedbo. Ta sklop ukrepov bo kljub povečani proizvodni kapaciteti in postopni opustitvi fosilnih goriv omogočil delovanje cementarne v okviru mejnih vrednosti, ki danes veljajo za sežigalnice, predvsem pa bo prinesel znižanje vplivov na okolje. Poleg tega bodo specifični ogljični odtis, ki je že danes nižji od evropskega povprečja, znižali za dodatnih 10 %. Njihovi razvojni načrti podpirajo cilje celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta Republike Slovenije.

Prejšnji teden so po neutemeljenih obtožbah nevladnih organizacij, da delujejo nezakonito, širši krog nevladnih organizacij povabili na osebni pogovor in predstavitev njihovega delovanja na njihovo lokacijo, a se je žal udeležila zgolj ena nevladna organizacije. Razen nekaj izjem žal niso prejeli niti odziva. Zato jih ponovno vabijo na srečanje in pogovor, kjer lahko razjasnijo vsa odprta vprašanja.

Vir: Salonit Anhovo