Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in direktor Slovenskega regionalno razvojnega sklada Matjaž Ribaš sta podpisala pogodbo o finančnih instrumentih v kmetijstvu za obdobje 2023-2027. Z njimi v Sloveniji uvajamo mikroposojila in portfeljske garancije s subvencijo obrestne mere in kapitalskim znižanjem kot novo obliko podpore za mlade kmete in majhne kmetije.

Finančni instrumenti jim bodo omogočili boljši dostop do finančnih virov s ciljem spodbujanja njihove rasti, razvoja, izboljšanja tekočega poslovanja pa tudi obnove škode po nesrečah. V obdobju 20232027 bo razpisanih skoraj 37 milijonov evrov ugodnih posojil.

Brezobrestna mikroposojila do 25.000 evrov bodo na voljo majhnim kmetijam in mladim kmetom tako za nakup osnovnih sredstev, gradnjo, adaptacijo ali nakup nepremičnin ali pa le za obratna sredstva. Pri mikroposojilih bo možen do 12-mesečni moratorij na vračilo glavnice, ročnost posojila bo največ 5 let. Zavarovanje posojila bo z 10 bianco menicami.

Portfeljske garancije s subvencijo obrestne mere in kapitalskim znižanjem za razvojna posojila bodo namenjene samo mladim kmetom. Razpisal jih bo Slovenski regionalno razvojni sklad, sredstva MKGP pa bodo uporabljena za garancijo, subvencijo obrestne mere ter v primeru doseganja vnaprej določenega merljivega trajnostnega cilja po zaključku naložbe tudi za kapitalsko znižanje.

Vir: MKGP