1. november je Dan za jabolka. Ta sadež velja v Sloveniji za tradicionalnega, saj imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo. Idealna klima in tla za pridelovanje sta tista pogoja, ki omogočata poleg številnih sort ohranjati še vedno tudi avtohtone, ki so izjemno pomembne za našo naravno in kulturno dediščino. Slovenska jabolka so z vidika kakovosti resnično nadpovprečna, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Različne sorte slovenskih jabolk z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« so bile v okviru kampanje sektorja sadja v pokušino na voljo obiskovalcem stojnic na šestih različnih lokacijah po Sloveniji (v Ljubljani na Prešernovem trgu, v nakupovalnem središču Citypark BTC in Supernovi Rudnik; v Mariboru na Glavnem trgu 2 in nakupovalnemu središču Europark; v Celju v nakupovalnem središču Citycenter). Prav zaradi izjemne raznolikosti pridelovalnih pogojev v Sloveniji lahko potrošniki izbiramo med mnogimi sortami ter uživamo v pestrosti ponudbe in okusov.

Nacionalna kampanja za promocijo sektorja sadja je zasnovana v sodelovanju Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) skupaj s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja in je namenjena splošni promociji sadja in promociji sadja ter izdelkov iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Znak potrošniku zagotavlja nakup sadja, pridelanega in predelanega v Sloveniji. Vključitev v shemo je prostovoljna, pridružijo pa se lahko vsi členi v prehrambni verigi.

Na spletni strani Naša super hrana so dodatne informacije o shemah kakovosti ter o promociji sadja

 Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano