Po podatkih najnovejše standardne raziskave Eurobarometerki je bila izvedena junija letos, državljani in državljanke EU še naprej večinoma podpirajo energetski prehod in pričakujejo obsežne naložbe v obnovljive vire energije. Več kot osem od desetih jih namreč meni, da bi morala EU izdatno vlagati v obnovljive vire energije, kot sta vetrna in sončna energija (85 %), ter da je treba – npr. s povečanjem energijske učinkovitosti stavb, prometa in blaga – čim bolj zmanjšati odvisnost ruskih in drugih proizvajalcev energije zunaj EU (82 %).

Poleg tega v veliki večini še vedno podpirajo ukrepe, sprejete v odgovor na rusko invazijo na Ukrajino. 88 % vprašanih se strinja s humanitarno podporo, 86 % pa jih podpira sprejem ljudi, ki bežijo pred vojno, v EU. Finančno pomoč Ukrajini podpira 75 % vprašanih, uvedbo gospodarskih sankcij proti Rusiji pa 72 %. 64 % se jih strinja tudi s tem, da EU Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v EU.

V zvezi s tem 77 % vprašanih podpira skupno obrambno in varnostno politiko. 80 % jih meni, da bi bilo treba okrepiti sodelovanje na področju obrambe na ravni EU, 77 % jih meni, da bi morale države članice bolje usklajevati nakup vojaške opreme, 69 % jih želi, da EU okrepi svoje zmogljivosti za proizvodnjo vojaške opreme, 66 % pa jih meni, da bi bilo treba v EU več denarja porabiti za obrambo.

Državljane in državljanke EU med izzivi, s katerimi se trenutno sooča EU, še vedno najbolj skrbi inflacija (27 %), vendar manj kot v začetku leta (32 %), sledijo mednarodne razmere (25 %), imigracije (24 %) ter okolje in podnebne spremembe (22 %).

Mnenje o razmerah v evropskem gospodarstvu se izboljšuje, saj jih 45 % vprašanih ocenjuje kot »dobre«, 44 % pa kot »slabe«. V teh okoliščinah podpora evru v EU kot celoti ostaja zelo visoka (71 %), skoraj spet rekordna pa je v evrskem območju (78 %). Poleg tega 55 % vprašanih meni, da je načrt EU za okrevanje NextGenerationEU v vrednosti 800 milijard evrov lahko učinkovit ukrep za odzivanje na sedanje gospodarske izzive.

Evropejci in Evropejke ostajajo optimistični glede prihodnosti EU (63 %), pri čemer jih ima 45 % pozitivno predstavo o EU, 36 % nevtralno, 18 % pa negativno.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_23_3755

 Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji