V želji, da bi ohranili Blejsko jezero in njegovo okolico čim bolj čisto, Društvo za podvodne dejavnosti (DPD) Bled v soboto, 21. maja 2022, organizira največjo akcijo čiščenja dna in obrežja Blejskega jezera. S spremljevalnim programom na dogodku še dodatno spodbujajo trajnost in ohranjanje tega izredno občutljivega vodnega ekosistema, čigar stanje je v veliki meri odvisno od človekovih dejavnosti.

Sodelovanje v tradicionalni 29. čistilni akciji je napovedalo že več kot 70 potapljačev iz cele Slovenije. V kopenski čistilni akciji bodo poleg domačinov in drugih prostovoljcev, ki že leta pomagajo očistiti in ohraniti slovenski jezerski biser, letos prvič sodelovali učenci Osnove šole Bled in Radovljica. Znani voditelj Nik Škrlec bo za učence obeh sodelujočih šol vodil kviz na temo ohranjanja čistih vodnih virov, zgodovine jezera in podobno. Akcijo že četrto leto zapored podpira podjetje Spar Slovenija, ki v sklopu svojega trajnostno naravnanega projekta Skupaj za boljši jutri nagovarja k ekološkem ravnanju in sprejemanju okolju prijaznejših nakupnih odločitev.

Na dogodku bo prvič sodeloval tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki bo s svojim mobilnim laboratorijem v živo izvajal monitoring vode.

Slovenska potapljaška zveza in Društvo za podvodne dejavnosti DPD Bled so v sodelovanju z Ribiško družino Bled v okviru čistilnih akcij v preteklih letih in desetletjih iz jezera odstranili velike količine odpadkov vseh vrst.

Vir: I feel Slovenia