Ustavno sodišče je presodilo, da je Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju je v neskladju z ustavo. Vanjo so bile namreč po medresorskem usklajevanju vnesene vsebinsko pomembne izjeme in rešitve, s katerimi javnost ni bila seznanjena. Državni zbor mora neustavnost odpraviti v roku enega leta po objavi odločbe v uradnem listu.

In sicer je uredba je v neskladju z delom zakona o varstvu okolja, ki opredeljuje sodelovanje javnosti pri sprejemanju predpisov, posledično pa tudi z ustavo v delu, ki določa, da upravni organi opravljajo svoje delo samostojno v okviru in na podlagi ustave in zakonov, je v danes objavljeni odločbi navedlo ustavno sodišče.

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti in zakonitosti – začelo ga je na pobudo društva Ekokrog kot nevladne organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju varstva okolja, ter še treh posameznikov, ki živijo v neposredni bližini posameznih virov hrupa – ugotovilo, da je gospodarsko ministrstvo po javni obravnavi osnutek uredbe dopolnilo tako, da je za obstoječe naprave, ki lahko povzročajo onesnaževanje večjega obsega in za katere je bilo okoljevarstveno dovoljenje izdano na podlagi 68. člena zakona o varstvu okolja, določilo izjemo, da obremenitev s hrupom zaradi obratovanja teh naprav ob izpolnjevanju predpisanih pogojev ni čezmerna.

Na predlog ministrstva za infrastrukturo pa so bile vnesene rešitve, ki določajo, da se v primeru linijskih virov hrupa in hrupa zaradi obratovanja linijskih virov hrupa šteje, da obremenitev okolja s hrupom ni čezmerna, če so upoštevani tehnično, prostorsko in ekonomsko upravičeni ukrepi za zmanjšanje emisij na viru hrupa in aktivne zaščite vira hrupa ter v vplivnem območju vira hrupa izvedeni z uredbo določeni ukrepi varstva pred hrupom. Kot je ugotovilo ustavno sodiščem: »To pomeni, da je vlada s spremembami predpisala ne le obveznosti za povzročitelje hrupa, ampak tudi za posameznike oziroma njihove objekte v vplivnem območju hrupa.«

V obeh primerih gre torej za urejanje področja izjem dopustnega čezmernega obremenjevanja okolja s hrupom prek sicer dopustnih mejnih vrednosti ter s tem za eno bistvenih vprašanj varstva okolja, pravi sodišče.

Vir: Tax-Fin-Lex