Upravni odbor (UO) Energetske zbornice Slovenije (EZS) je zasedal v Krškem, saj je bila osrednja tema projekt drugega jedrskega bloka (JEK2). Upravni odbor EZS se je na seji, posvečeni izključno projektu drugega jedrskega bloka (JEK2) v Sloveniji, seznanil z globalnimi trendi pridobivanja električne energije iz jedrskih elektrarn, ponujenimi rešitvami jedrske industrije iz Francije, Južne Koreje in ZDA ter pomembnostjo postavitve JEK2 v regiji. Prav tako se je seznanil s preliminarnimi dokumenti: časovnice izgradnje drugega bloka, ključnimi mejniki, ki vodijo do »končne odločitve investitorja«, kriteriji izbora, sistemom sprejemanja odločitev ter preliminarno ekonomiko različnih variant za JEK2.

UO EZS na osnovi analize Elektroinštituta Milan Vidmar (EIMV) in podatkov investitorja, družbe GEN energija, ocenjuje, da glede na energetske bilance tudi v varianti investicije z enim jedrskim blokom zagotavljajo energetsko samozadostnost države pri proizvodnji električne energije in obenem razogljičenje slovenskega elektroenergetskega sistema (EES). UO EZS nadalje ocenjuje, da je za gradnjo drugega jedrskega bloka z manjšo močjo elektroenergetsko omrežje že sedaj dovolj robustno; v primeru dveh enot z večjo skupno močjo pa bi bile potrebne nadgradnje EES, ki pomenijo po eni strani večji strošek, po drugi strani pa bi pomenile tudi večjo negotovost glede časovnega umeščanja objektov v prostor. UO EZS meni, da je z vidika elektroenergetskega sistema varianta JEK2 z enim blokom bolj primerna kot varianta z dvema blokoma.

Članom UO je mag. Aleksander Mervar, predsednik EZS, predstavil potrebe elektroenergetskega sistema (EES) Slovenije v luči predvidene rasti odjema, pomena in priporočil uvozne odvisnosti ter izzivov investicij v energetiki. »Projekt JEK2 je po zahtevnosti, oceni potrebnih finančnih sredstev za njegovo izvedbo ter vplivu na slovenski elektroenergetski sistem daleč najpomembnejši energetski infrastrukturni projekt po Nuklearni elektrarni Krško (NEK). Kot direktor ELES-a, operaterja kombiniranega prenosnega in distribucijskega elektroenergetskega omrežja Republike Slovenije, in kot predsednik EZS projekt podpiram in sem optimist glede realizacije planiranih aktivnosti po začrtani časovnici, kar pomeni dokončno investitorjevo odločitev o gradnji okrog leta 2028 in dokončanje v letu 2039.«

Vir: Energetska zbornica Slovenije