Danes praznujemo svetovni dan tal, ki ga je 2013 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Aktivnosti svetovnega dneva tal vodi organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) v okviru Globalnega partnerstva za tla (angleško Global Soil Partnership). Letošnji slogan svetovnega dne tal je »Tla, kjer se hrana začne«.

Ob naraščajočih potrebah prebivalstva in podnebnih spremembah so tla izpostavljena številnim nevarnostim in procesom degradacije. Mednje sodijo erozija, zmanjšanje količine organskih snovi v tleh in ostali procesi, med katerimi so bolj prepoznavne poplave, prekrivanje in tesnjenje tal z različnimi nepropustnimi materiali oz. pozidava zemljišč ter onesnaževanje tal.

Izguba hranil v tleh pa je glavni proces degradacije tal, ki ogroža prehrano. Po podatkih FAO se je v zadnjih 70 letih raven vitaminov in hranilnih snovi v hrani drastično zmanjšala, ocenjuje se, da 2 milijardi ljudi na svetu trpi zaradi pomanjkanja mikrohranil, kar je znano kot skrita lakota.

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) danes organizira avdio vizualni posvet na letošnjo temo »Tla, kjer se hrana začne«. Na spletni strani MOP-a najdete program posveta in dodatne informacije.

 (Vir: MKGP)