Podjetje Stadler je leta 2020 v Krškem v Sloveniji odprlo testno razvojni center, ki je namenjen predstavitvi delovanja sortirnice različnim strankam ter izvajanju raziskav in razvoja. Prvotna stavba s površino 1.200 m² je bila povečana na 2.000 m². V centru je nameščena večina naprav, potrebnih za prikaz celotnega postopka sortiranja. Možni so tako testi posameznih naprav kot tudi testiranje celotnega procesa sortiranja.

V centru lahko tako stranke testirajo sortiranje in preverijo rezultate na njihovem materialu. Kot pojasnjuje vodja projektov Nejc Božič: „Testi z naročnikovim materialom nam dajejo vpogled v to, kako moramo načrtovati našo tehnologijo. Preizkusimo lahko tudi nove nastavitve za določen tip vhodnega materiala in napravo že od začetka prilagodimo za določeno funkcijo ali material. Med testiranjem lahko preverimo različne parametre. Najpogosteje merimo pretočnost, izkoristek in čistost, odčitamo pa lahko tudi porabo energije posameznih komponent ali celotnega postroja, porabo komprimiranega zraka ali podatke iz različnih senzorjev. Izvajamo tudi poskusna obratovanja, da strankam predstavimo, kako bo zasnovana sortirnica delovala in dosegala želene rezultate.“

Zaradi možnosti preizkušanja posameznih naprav in celotnega postopka ter strokovnega znanja ekipe Stadler je center pomemben vir tudi za raziskovalne projekte. „S temi testi lahko ocenimo različne vidike procesa, na primer vpliv stopnje pretočnosti in sestave vhodnega materiala na zmogljivost naprave, ali posebej raziskujemo potencial, ki ga je mogoče izkoristiti in povečati s parametri naprave in digitalizacijo,” pravi dr. Bastian Küppers, inženir za razvoj digitalizacije pri podjetju Stadler. Center je nedavno sodeloval tudi pri raziskavah prilagojenega krmiljenja naprav, ki postaja vse pomembnejše, saj so sortirnice vse bolj digitalizirane.

Sodelovali pa so tudi pri raziskovalnem projektu recikliranja odpadnega papirja iz mešanih odpadkov, ki je prejel nagrado Evropskega sveta za recikliranje papirja 2021/22 v kategoriji „Inovativne tehnologije ter raziskave in razvoj“. Gre za povečanje stopnje recikliranja pri proizvodnji papirja ter zmanjšanje potreb po primarni energiji in zmanjšanje emisij CO2. Trenutno pa razvijajo koncept sortirnice za obdelavo papirnih frakcij iz lahke embalaže, preostalih odpadkov in komercialnih odpadkov, da bi se te frakcije lahko uporabile kot surovina pri proizvodnji novega papirja. Postopek poteka s testi v centru za testiranje in razvoj Stadler.

Vir: Stadler