V okviru srečanja gastronomskih regij na Menorki so v začetku aprila na slavnostnem dogodku  Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) prvič razglasili 10 najboljših spletnih strani za gastronomske popotnike v 2022. Nacionalna spletna stran za promocijo produkta gastronomija Taste Slovenia je prejela nagrado v kategoriji prispevek k trajnosti. Slovenija je bila nosilka naziva Evropska gastronomska regija v letu 2021.

Mednarodna žirija IGCAT »Top Websites for Foodie Travelers« ocenjuje spletna mesta, ki ponujajo edinstvena, ustvarjalna, kulturna in gastronomska doživetja v svetovnih in evropskih regijah gastronomije.  Merila so uporabnost, trajnost in ustvarjalnost ponujenih izkušenj ter njihovo povezovanje z regijami, ki jih promovirajo. Cilj je povečati dostop mednarodnih obiskovalcev do kakovostne hrane in kulturnih izkušenj, omogočiti mednarodno prepoznavnost nišnih kulinaričnih in kulturnih izkušenj ter nagrajevanje portalov in aplikacij, ki podpirajo mikro podjetja in prispevajo k trajnostnemu razvoju destinacij.

Nacionalno spletno stran za promocijo produkta gastronomija www.tasteslovenia.si, je Slovenska turistična organizacija lansirala junija 2020, tik pred prvo razglasitvijo Michelinovih nagrad za Slovenijo. Njen namen je obiskovalcem predstaviti celostno gastronomsko zgodbo naše dežele, ki temelji na filozofiji »z vrta na krožnik«, lokalnih dobaviteljih, vrhunskih sestavinah ter tradiciji, ki jih slovenski kuharski mojstri nadgrajujejo s svojimi sodobnimi pristopi v avtentična gastronomska doživetja.

Spletna stran na sodoben in jasen način obiskovalca popelje od bogate gastronomske tradicije Slovenije do sodobnega ustvarjanja kuharskih mojstrov. Ob gastronomskih doživetjih izpostavlja gastronomske dogodke, pridelovalce, njihove produkte ter sodelovanje s kuharskimi mojstri. Poseben vsebinski del je namenjen butičnim zgodbam, ki smiselno povezujejo in predstavljajo edinstvena kulinarična doživetja. Predstavlja tudi stičišče informacij o projektu Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021, ki so namenjene splošni javnosti, izpostavlja prejemnike trajnostnega znaka Slovenia Green Cuisine in mednarodno nagrajeni video Slovenian Gastronomy. You can’t spell Slovenia without love.

Vir: Slovenska turistična organizacija