Da bi povečal zanesljivost oskrbe EU z energijo, je Svet 5. avgusta sprejel uredbo o prostovoljnem zmanjšanju povpraševanja po zemeljskem plinu za 15 % to zimo. Uredba predvideva možnost, da Svet sproži „opozorilo Unije“ glede zanesljivosti oskrbe, v tem primeru pa bi zmanjšanje povpraševanja po plinu postalo obvezno. Namen zmanjšanja povpraševanja po plinu je varčevanje za letošnjo zimo, da se pripravimo na morebitne motnje v dobavi plina iz Rusije, ki oskrbo z energijo nenehno uporablja kot orožje.

Države članice so se dogovorile, da bodo med 1. avgustom 2022 in 31. marcem 2023 z ukrepi po lastni izbiri zmanjšale svoje povpraševanje po plinu za 15 % v primerjavi s svojo povprečno porabo v zadnjih petih letih. Medtem ko si bodo vse države članice po svojih najboljših močeh prizadevale izpolniti znižanja, je Svet določil nekatere izjeme in možnosti za uporabo delnega ali v nekaterih primerih popolnega odstopanja od obveznega cilja zmanjšanja, da bi odražal posebne razmere v državah članicah.

Svet se je strinjal, da so države članice, ki niso medsebojno povezane s plinskimi omrežji drugih držav članic, izvzete iz obveznih znižanj plina, saj ne bi mogle sprostiti znatnih količin plina v korist drugih držav članic. Države članice, katerih elektroenergetska omrežja niso sinhronizirana z evropskim elektroenergetskim sistemom in so bolj odvisne od plina za proizvodnjo električne energije, bodo prav tako izvzete v primeru, da so desinhronizirane z omrežjem tretje države, da bi se izognili tveganju krize oskrbe z električno energijo.

Države članice lahko omejijo svoj cilj zmanjšanja, da prilagodijo svoje obveznosti zmanjšanja povpraševanja, če imajo omejene medsebojne povezave z drugimi državami članicami in lahko dokažejo, da se njihove izvozne zmogljivosti in domača infrastruktura za UZP uporabljajo za preusmerjanje plina v druge države članice v največji možni meri.

Vir: https://www.consilium.europa.eu/