Na ravni EU potekajo priprave standardov o trajnostnosti poročanja za mala in srednje velika podjetja. Standardi se pripravljajo v okviru EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group), ki v okviru zakonodaje CSRD nudi Evropski komisiji strokovno svetovanje z oblikovanjem osnutkov standardov za trajnostno poročanje. Gre za priprave standardov, ki so pomembni za MSP, saj bodo v prihodnje imeli pomemben vpliv na poslovanje podjetij v razmerju do pogodbenih partnerjev, virov financiranja ter poročanje o trajnostnosti.

EFRAG je objavil začetek javnega posvetovanja glede dveh sklopov novih standardov, ki se nanašajo na poročanje o trajnostnosti malih in srednje velikih podjetij:

1. Standardi za MSPje, ki so subjekti javnega interesa (kratica: ESRS LSME ED)
Gre za standarde, ki se sprejemajo na podlagi zakonodaje CSRD in so namenjeni MSPjem, ki so subjekti javnega interesa (kotirajo na borzi na območju EU, male in nekompleksne institucije (SNCI), lastne zavarovalnice in podzavarovalnice). Standarde bo sprejela Evropska komisija v svoji delegirani uredbi in bodo veljavni od 1. januarja 2026 dalje. Cilj je določiti standarde poročanja, ki so sorazmerni in ustrezni za MSPje ter s tem zagotoviti njihov boljši dostop do financiranja.

2. Standardi za MSPje, ki ne kotirajo na borzi in se uporabljajo po prostovoljni presoji (kratica: VSME ED)
Namen sprejema standardov je standardizacija zahtev po ESG informacijah, ki jih morajo zagotoviti MSPji, ki ne kotirajo na borzi in poročajo o trajnostnosti po prostovoljni presoji. Gre za enega izmed ukrepov podpore MSPjem pri dostopu do trajnostnega financiranja ter posojilodajalcev, vlagateljev in strank. Osnutek standardov predlaga orodje za poročanje, ki naj bi MSPjem, ki ne kotirajo na borzi, pomagal pri odzivanju na zahteve po trajnostnih informacijah, ki jih prejmejo od udeležencev na trgu (npr. banke, zavarovalnice, poslovnim partnerjev), kar naj bi omogočilo lažji prehod na trajnostno gospodarstvo.

Vir: EFRAG