Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) ter predstavniki deležnikov v sektorju kmetijstva so se dogovorili o načinu nadaljevanja dela glede uskladitve okoljsko občutljivega trajnega travinja (OOTT) na posameznih območjih.

Za uskladitev OOTT se bodo na posameznih območjih vzpostavile delovne skupine, v kateri bodo sodelovali predstavniki lastnikov kmetijskih zemljišč, predstavniki upravljalcev zavarovanih območij, kmetijsko svetovalne službe in Zavoda RS za varstvo narave. Ti bodo na podlagi podatkov, tudi katastrskih, predlagali spremembe OOTT, pri čemer bo glavno vodilo fleksibilnost in ohranjanje ciljne vrednosti skupne površine OOTT v Strateškem načrtu skupne kmetijske politike (SN SKP).

Kot težava pri reševanju problematike pogojenosti in varovalnih pasov je bila izpostavljena določitev teh pasov, prepoved preoravanja v tem pasu ter ponekod neustrezna hidrografska mreža. Ta problematika bo obravnavana v okviru naslednje spremembe SN SKP, ki bo v letu 2024. Minister Uroš Brežan je v tem okviru povedal, da se zakonodaja s področja voda, ki ureja to področje, ne bo spreminjala.

 Vir: MNVP